Predsjednik Vlade odbio prijedlog o osnutku zajedničke organizacije slobodne trgovine između zemalja jugoistočne Europe

Hrvatski premijer dr. sc. Ivo Sanader odbio je prijedlog o osnutku zajedničke organizacije slobodne trgovine između zemalja jugoistočne Europe, o čemu je bilo riječi na sastanku premijera te regije, održanom u srijedu u Salzburgu.

SALZBURG, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatski premijer dr. sc. Ivo Sanader odbio je prijedlog o osnutku zajedničke organizacije slobodne trgovine između zemalja jugoistočne Europe, o čemu je bilo riječi na sastanku premijera te regije, održanom u srijedu u Salzburgu.

"Bilo je prijedloga da zemlje jugoistoka Europe osnuju jednu novu zajedničku organizaciju, ali se s tim nisam složio jer postoji CEFTA (Srednjoeuropska zona slobodne trgovine). Zato sam predložio da liberaliziramo uvjete za slobodnu trgovinu i da jedini uvjet za ulazak u CEFTU bude samo institucionalizirani odnos neke države s EU", izjavio je premijer Sanader hrvatskim novinarima u Salzburgu.

"Vrlo je važno riješiti probleme oko slobodne trgovine nakon potpisivanja bilateralnih sporazuma zemalja u regiji", rekao je Sanader i spomenuo neka negativna iskustva s BiH, koja je povukla jednostrane poteze suprotne Sporazumu o slobodnoj trgovini između Hrvatske i BiH.

"Kad bismo bili u jednoj organizaciji kao što je CEFTA, tu ne bi bilo više nikakvih igara" i znala bi se pravila koja se moraju poštivati, rekao je Sanader.

Stajalište hrvatskog premijera poduprli su sudionici sastanka - srbijanski premijer Vojislav Koštunica, crnogorski Milo Đukanović, makedonski Vlado Bučkovski i rumunjski premijer Calin Popescu-Tariceanu te domaćin skupa, austrijski premijer Wolfgang Schuessel.

Premijeri zemalja jugoistočne Europe razgovarali su i o europskim perspektivama. Koštunica je neizravno kritizirao Crnu Goru, pri čemu je rekao kako se "neki žele dezintegrirati dok se Europa integrira". Rješenje državnog statusa Crne Gore neće ugroziti procese u Europi, rekao je Milo Đukanović, ističući da su glavni problemi jugoistoka Europe stabilizirati Kosovo i pronaći dugoročno rješenje za odnose Srbije i Crne Gore.

Premijer Sanader izjavio je novinarima da je odvojeno razgovarao sa sudionicima sastanka. "U razgovoru s Vojislavom Koštunicom suglasili smo se da treba nastaviti daljnju normalizaciju odnosa jer to nema alternative", rekao je među ostalim premijer Sanader u srijedu u Salzburgu.



Pisane vijesti