Završen sastanak predsjednika vlada zemalja jugoistočne Europe

Sastanak premijera Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Rumunjske, održan u srijedu u Salzburgu, bio je prigoda da se razmotre ključna pitanja - od jačanja gospodarske suradnje do omogućavanja većih stranih ulaganja te razmjene mišljenja o europskim perspektivama zemalja u regiji, istaknuto je na konferenciji za novinstvo.

SALZBURG, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Sastanak premijera Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Rumunjske, održan u srijedu u Salzburgu, bio je prigoda da se razmotre ključna pitanja - od jačanja gospodarske suradnje do omogućavanja većih stranih ulaganja te razmjene mišljenja o europskim perspektivama zemalja u regiji, istaknuto je na konferenciji za novinstvo.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek pozvao je države da poboljšaju uvjete za strana ulaganja te da 29 bilateralnih sporazuma zamijene jedinstvenim sporazumom o slobodnoj trgovini za cijelu regiju po uzoru na CEFTU.

Kad je riječ o stranim ulaganjima, premijeri su razgovarali su o mjerama za poticanje izravnih ulaganja. Godine 2004. u zemljama jugoistočne Europe uloženo je osam milijardi eura, no 70 posto investirano je u Rumunjsku i Bugarsku.

Premijeri Hrvatske Ivo Sanader, Makedonije Vlado Bučkovski, Rumunjske Salin Popescu-Tariceanu, Crne Gore Milo Đukanović i Srbije Vojislav Koštunica razgovarali su i o politici zapošljavanja i uvođenju europskih standarda u regiji.

To je bio četvrti sastanak predsjednika vlada zemalja jugoistočne Europe u Salzburgu prije austrijskog predsjedanja EU-om početkom iduće godine, rekao je domaćin, austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel.



Pisane vijesti