Predsjednik Vlade odgovara sindikatima i SDP-u

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da nije dobro što su predstavnici sindikata zbog kašnjenja ministara napustili sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), dok je na SDP-ove kritike prijedloga proračuna odgovorio da ta stranka samo može biti zavidna na tako dobrom proračunu.

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da nije dobro što su predstavnici sindikata zbog kašnjenja ministara napustili sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), dok je na SDP-ove kritike prijedloga proračuna odgovorio da ta stranka samo može biti zavidna na tako dobrom proračunu.

"Čuo sam da su sindikati napustili sjednicu GSV-a i mislim da to nije dobro", izjavio je Sanader novinarima nakon sastanka s predstavnicima grada Osijeka u Banskim dvorima.

Predstavnici sindikata napustili su sjednicu GSV-a, koja je bila zakazana za 12 sati, nakon što se predstavnici Vlade nisu pojavili do 12,25 sati. Sindikalci su bili dodatno iziritirani jer im je Vlada, kako tvrde, prekasno dostavila prijedlog proračuna.

Sanader je pak ustvrdio kako se Vlada držala dogovora da GSV raspravlja o prijedlogu proračuna prije Hrvatskog sabora.

"Iako je još rano za zaključivanje, predmnijevam da bi u igri možda mogli biti neki politički momenti", rekao je Sanader.

Nakon što su novinari upozorili da se na sjednici GSV-a nisu pojavili ministri, Sanader je kazao da su ih sindikalci trebali pričekati jer su bili na drugom sastanku, koji je potrajao duže od predviđenog.

Najavio je da će osobno razgovarati sa sindikalcima. "Ako je problem u tome što neki ministri nisu došli na sastanak zbog drugog sastanka, onda ćemo to ispraviti", kazao je.

Na SDP-ove kritike da je državni proračun birokratski i bez razvojnih rješenja, Sanader je rekao kako ta stranka može samo biti zavidna na tako dobrom proračunu.

"Neće valja SDP podržati proračun. No, da su objektivni i da im je stalno do općeg dobra, onda bi ga podržali", kazao je Sanader.

Ustvrdio je da proračun za iduću godinu pokazuje kako njegova Vlada ima snage za hvatanje u koštac s najtežim problemima, za razliku od prošle Vlade.

Primjerice, deficit državnog proračuna, koji je naslijeđen u visini 6,3 posto, sad se predlaže na razini 3,3 posto.

Također se zadržava razina ulaganja u prometnu infrastrukturu, povećavaju socijalna davanja i za šest posto raste izdvajanje za znanost i obrazovanje, napomenuo je Sanader.



Pisane vijesti