Predsjednik Vlade: OECD posjeduje važnu ekspertizu koja nam može pomoći u gospodarskim i strukturnim reformama

  • Slika /Vijesti/2017/12 prosinac/11 prosinca/oecd 4.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković doputovao je danas u Pariz gdje će sudjelovati na „One Planet Summitu“. Uz predsjednika Vlade je  ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 

Po dolasku u Pariz  predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurríom.

Ovo je drugi sastanak predsjednika Vlade i glavnog tajnika OECD-a, nakon sastanka početkom godine u Davosu, a u međuvremenu su održavani intenzivni kontakti između predstavnika hrvatske Vlade i OECD-a. 

„Hrvatska je početkom ove godine poslala pismo u kojem je formalno signalizirala ambiciju pristupanja OEDC-u“ istaknuo je predsjednik Vlade. Dodao je kako Hrvatska želi da joj OECD pomogne prije svega u gospodarskim i strukturnim reformama.

„Ovo je organizacija koja posjeduje važnu ekspertizu u području gospodarstva, financija, anti-korupcije, javnih nabava i porezne politike, svega onoga što nam može pomoći u ispunjavanju Nacionalnog programa reformi“, rekao je predsjednik Vlade Plenković i dodao da su razgovori vođeni upravo na tom tragu.

Kazao je da Hrvatska očekuje da se u sljedećim tjednima na razini Vijeća OECD-a razmotre ambicije šest država koje žele pristupiti OECD-u. 

„Očekujemo da će u procesu koji bi mogao trajati sljedećih godinu do godinu i pol dana doći do intenziviranja naših razgovora, pristupanja Hrvatske različitim međunarodnopravnim dokumentima koje OECD ima te da će na taj način postupno ići prema članstvu“, rekao je predsjednik Vlade. 

Naglasio je da je stav glavnog tajnika OECD-a vrlo afirmativan prema Hrvatskoj.

Što se tiče stavova članica Europske unije, konkretno Slovenije i Mađarske, principijelan je stav svih članica Europske unije da se trebamo međusobno podržavati, kazao je predsjednik Vlade. 

„Postoji platforma, vrlo jasna politička odluka i ja očekujem da i Slovenija i Mađarska poštuju takvu odluku Europske unije i podrže Hrvatsku na putu u OECD jer je to u krajnjoj liniji i njima u interesu i zbog naših međusobnih gospodarskih odnosa, trgovinske razmjene i jačanja Hrvatske među financijskim i drugim međunarodnim organizacijama koje se bave gospodarstvom“, poručio je predsjednik Vlade. 

Kasnije poslijepodne predsjednik Vlade susrest će se s predstavnicima Parlamentarne skupine prijateljstva između Republike Hrvatske i Francuske Republike te s hrvatskim iseljenicima. 



Pisane vijesti | Andrej Plenković