Predsjednik Vlade: oporba podržala dogovor na Bledu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_oporba_podrzala_dogovor_na_bledu.jpg
ZAGREB, 27. kolovoza 2007. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izvijestio je danas predstavnike oporbenih stranaka o dogovoru koji je jučer na Bledu postigao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, prema kojemu će se granični sporovi između dviju zemalja rješavati pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Premijer je nakon sastanka izjavio da je od oporbenih čelnika dobio puno priznanje za ono što je dogovoreno na jučerašnjem sastanku te da sve hrvatske parlamentarne stranke pokazuju visok stupanj političke odgovornosti kada je riječ o nacionalno važnim pitanjima.

Dodao je da su predstavnici svih stranaka unatoč izbornoj godini nadišli izravni stranački interes i pokazali visok stupanj političke zrelosti.

Sličan sastanak danas su održali i predstavnici slovenskih stranaka, koji će s premijerom Janšom također pokušati postići nacionalni konsenzus oko rješavanja graničnih otvorenih pitanja.

Osim dogovora da rješenje sporova potraže pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, premijeri Hrvatske i Slovenije na Bledu su dogovorili formiranje komisije koja bi trebala utvrditi točke uz granicu na moru oko kojih još postoje neusklađena stajališta.

Riječ je o najboljim stručnjacima obiju strana koji su na istim slučajevima radili tijekom 2001. i tijekom devedesetih, kazao je premijer, dodajući da komisija "neće odražavati nikakvu političku intenciju".

Dogovoreno je i formiranje zajedničke komisije koja bi trebala pripremiti okvir za Međunarodni sud pravde u Haagu, koji bi se prije usvajanja trebao naći pred vladama i parlamentima obiju zemalja, a potvrđeno je i načelo da bivše republičke granice iz vremena Jugoslavije ostaju granice novih država, rekao je Sanader.

Dodao je da bi probleme oko nuklearne elektrane u Krškom kroz bilateralne razgovore trebali riješiti nadležni hrvatski i slovenski ministri.

Na novinarski upit Sanader nije želio komentirati izjavu slovenskog ministra vanjskih polova Dimitrija Rupela da Hrvatska i Slovenija imaju 19 spornih graničnih točaka. "Sve ćemo prepustiti stručnjacima", kazao je Sanader dodajući da sa slovenskim premijerom nije govorio o broju spornih točaka.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić bledske je pregovore nazvao velikim korakom naprijed. "Politički je jaka poruka da pozicija i opozicija u Hrvatskoj i Sloveniji pokušavaju naći konsenzus oko toga. To je zaista jamstvo dobrosusjedskih odnosa", ocijenio je Jakovčić.

Kazao je i da su hrvatske stranke konsenzusom utvrdile da je riječ o dobrom putu kojim i dalje treba ići. "Ako sličan stav donesu pozicija i opozicija u Sloveniji to je zaista povijesni iskorak", ustvrdio je predsjednik IDS-a.

Napredak u razrješenju graničnih sporova sa Slovenijom pozdravio je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Ipak ocijenio je da su problemi koji se moraju riješiti političke naravi te da će o njima u konačnici odlučivati politika. "Ono o čemu treba odlučiti komisija je primarno političko pitanje o kojemu se stručnjaci ne mogu dogovoriti i odgovornost će morati preuzeti političari", kazao je Milanović.



Pisane vijesti