Predsjednik Vlade oporbenim zastupnicima: Propast će vam i ova inicijativa za izglasavanje nepovjerenja članu Vlade

  • Slika /Vijesti/2018/04 travanj/12 travnja/Sabor/IMG_1537.JPG

U raspravi u Hrvatskome saboru o oporbenoj inicijativi za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je oporbenim zastupnicima da će im propasti i ova, peta inicijativa u godinu i pol dana za izglasavanje nepovjerenja nekom od članova Vlade ili Vladi u cjelini.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje danas u Hrvatskome saboru u raspravi o pitanju povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić, koje je pokrenulo 37 oporbenih zastupnika, a Vlada ga je u svome očitovanju odbila kao u potpunosti neosnovan i neutemeljen.

Premijer je istaknuo da je ovo peti prijedlog oporbe za pokretanje pitanja povjerenja za mandata ove Vlade.

„Svi su vam ti prijedlozi propali, propast će vam i ovaj“, te je dodao da takvim inicijativama oporba Vladi oduzima radno vrijeme, elan, energiju.

Naglasivši da je zastupnicima Mosta, koji su predvodili ovu inicijativu, motiv bio povezati Agrokor s HDZ-om, ustvrdio je kako ovaj HDZ ne mogu povezati ni s Agrokorom niti s bilo kim drugim. Podsjetivši da je SDP tvrdio da Vlada štiti Ivicu Todorića, dodao je da su se s vremenom istupi zastupnika te stranke pretvorili u kopiranje njegovih blogova.

 „Od zluradosti ne možete reći bilo što dobro pa pokušavate u nečemu što je dobro naći razloge da krivite Vladu ili da kreirate opću atmosferu pesimizma, negativizma, nihilizma ili antisistemskoga djelovanja, kao što to sustavno ovdje čine pojedini zastupnici ili pojedine stranke“, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade smatra kako je dobro da je i ova tema na dnevnom redu da bi hrvatska javnost točno vidjela tko ima kakvu agendu na političkoj sceni.

Govoreći o krizi u Agrokoru, ponovio je da je Vlada na krizu reagirala dobro, izvanrednim mjerama na izvanredne okolnosti, Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, koji je, podsjetio je, podržao i Most, koji je u to vrijeme bio dio vladajuće koalicije.

„Bili ste za, bili ste uključeni i suodgovorni ste za zakonski okvir, tu nema nikakvih dilema, znali ste sve, znali ste i tko će biti izvanredni povjerenik, dapače, podržali ste ga. I važno je da javnost to zna“, poručio je zastupnicima Mosta.

Naglasio je kako je sve što je Vlada učinila u proteklih godinu dana spriječilo kolaps gospodarstva i financijskog sustava, sustava opskrbe u turističkoj sezoni, koja je bila najbolja u povijesti hrvatskog turizma. Sačuvano je  56 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama, a spriječeno je i oko 70 paralelnih stečaja samo u okviru kompanije, te u mnogim drugim kompanijama koje su naslonjene na poslovanje Agrokora.

„Iz današnje optike, godinu dana kasnije, ništa od tih crnih slutnji nije se dogodilo jer smo postavili čvrsti zakonski okvir koji je omogućio vrijeme za stvaranje novoga povjerenja u rad kompanije“, istaknuo je Plenković i dodao da je kompanija likvidna i može plaćati svoje obaveze u zakonskom roku, da je očuvana ekonomska budućnost kompanije, radna mjesta i poslovanje.

„Transformativni učinak toga Zakona na poslovanje same kompanije, ali i na raskid s lošim poslovnim praksama, je više nego očit“, poručio je.

Osvrnuo se i na pitanje savjetnika za restrukturiranje i ponovio kako su oni odabrani na javnom pozivu, u konkurenciji nekoliko kompanija.

„Ako je i bilo određenih nedorečenosti u tom procesu, one su riješene u trenutku kada je bivši izvanredni povjerenik dao ostavku“, kazao je.

„Proces restrukturiranja i proces postizanja nagodbe bio je ključni element o kojem smo mi vodili računa“, naglasio je i dodao kako će se iz toga procesa morati izvući određene lekcije, usavršiti zakonski okvir i ojačati ulogu nadzornih institucija.

„Došli smo u situaciju da je cijeli proces izvanredne uprave pred uspješnim okončanjem, moramo reći da smo uspjeli u nečem što jest bila velika i rizična politička i ekonomska operacija. Činjenica je da su kompaniji s tolikim dugovima financijski kreditori bili spremni dati novac te su time, poslali poruku kompaniji, ali i hrvatskoj državi, Vladi i potpredsjednici Vlade rekao je predsjednik Vlade naglasivši da je time poslana poruka povjerenja u Vladina postignuća koja se očituju u gospodarskom rastu smanjenju javnog duga, suficitu opće države, smanjenju nezaposlenosti i povećanju zaposlenosti,.

Zaključio je da je s obzirom na okolnosti Vlada napravila sve što je mogla u dobroj vjeri te da je time zajamčena budućnost Agrokora, hrvatske ekonomije i dobavljača.




Pisane vijesti | Andrej Plenković