Predsjednik Vlade Orešković na summitu EBRD-a u Londonu

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/22 veljače/London_web.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sudjeluje danas, u Londonu, na Western  Balkans Investment Summitu, u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj. 

U svom obraćanju, predsjednik Vlade Tihomir Orešković predstavio je ključne strateške planove Vlade Republike Hrvatske.  Istaknuo je su dva ključna strateška područja energija i infrastruktura. 
„Energetska sigurnost visoki je prioritet na dnevnom redu svih nacionalnih vlada. S obzirom na svoju stratešku lokaciju u Europi i blizinu najznačajnijim europskim tržištima, Hrvatska može biti snažna i važna poveznica regije prema europskom energetskom tržištu“, kazao je predsjednik Vlade. 

Dodao je da je jedan od naših strateških projekata LNG terminal na otoku Krku, koji bi mogao opskrbljivati Europu plinom s Bliskog Istoka i SAD-a. „Ovaj je projekt od strateške važnosti za Europsku uniju. LNG Krk će se razvijati paralelno s transportnim kapacitetima koji bi snabdijevali srednju i jugoistočnu Europu plinom, jednako kao i spajali jadransku i baltičku regiju. Drugi projekt energetske infrastrukture, važan za Hrvatsku kao i za regiju, jest izgradnja Jonsko-jadranskog plinovoda“, rekao je predsjednik Vlade. Spomenuti projekti od velikog su značaja i za privatni sektor, s obzirom da mogu stvoriti nužne infrastrukturne uvjete za trgovinu. Premijer Orešković podsjetio je i na jednako važne projekte privatnog sektora, s obzirom da mnogi od njih omogućuju ne samo lokalno, nego i regionalno širenje, kao što se vidi na slučaju kompanija poput Agrokora, Atlantic Grupe i drugih. 

Premijer Orešković naglasio je da je uloga vlade razvijati učinkovite politike i okvire koji uspostavljaju pozitivno investicijsko okruženje. Dodao je da će hrvatska Vlada posvetiti posebnu pažnju svim aktivnostima koje stimuliraju gospodarski rast, stvaraju nova radna mjesta, pozitivnu investicijsku klimu i podižu životni standard građana. U tom je kontekstu govorio o donošenju proračuna za 2016. godinu, koji će biti objavljen sredinom ožujka. Istaknuo je da je Vlada posvećena donošenju uravnoteženog proračuna s fokusom na fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju deficita. Naglasio je da je Vlada također posvećena smanjenju javnog duga aktiviranjem 500 milijuna eura „uspavanog kapitala“. Dodao je da je cilj poboljšati kreditni rejting i smanjiti trošak posudbe novca.  Također, poticat će se malo i srednje poduzetništvo kako bi se potaknuo rast BDP-a i povećala zaposlenost. 

Što se tiče povlačenja sredstava iz EU fondova, premijer Orešković kazao je kako smo lani povukli 500 milijuna eura, a da je ovogodišnji cilj povući 900 milijuna do milijardu eura za projekte u infrastrukturi, turizmu, regionalnom razvoju i tako dalje. Povećanje investicija postići će se i stvaranjem pozitivnog investicijskog okruženja i reduciranjem birokracije unutar sustava, odnosno postizanjem učinkovitog javnog sektora. 

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković rekao je da je na ovom summitu jedini od premijera koji bio investitor, navevši da je kao predsjednik Uprave Plive investirao oko 250 milijuna eura. 

„Po prirodi sam optimist i vjerujem da Hrvatska i naši susjedi imaju odlične prilike za investicije, kako lokalne tako i one koje će ojačati naš zajednički prosperitet i time osigurati svjetliju budućnost za naše građane“, zaključio je predsjednik Vlade Tihomir Orešković. 

Uoči početka summita, predsjednici vlada sastali su se s ministrom vanjskih poslova i poslova Commonwealtha Philipom Hammondom i ministrom za trgovinu i ulaganja Commonwealtha Francisom Maudeom. 

Tijekom dana, predsjednik Vlade Orešković obavit će i nekoliko bilateralnih susreta: s predsjednikom Vlade Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabartijem, prvim potpredsjednikom EBRD-a Philipom Bennettom, susresti se s predstavnicima hrvatskih tvrtki nazočnih summitu, a posjetit će i hrvatsku konstituencu u EBRD gdje će sastati s Hrvaticama i Hrvatima zaposlenima u Europskoj banci za obnovu i razvoj. 

Foto: Hina/ EBRD 




 

Pisane vijesti | Govori i izjave