Predsjednik Vlade Orešković: Očekujemo da Srbija ispuni svoje obveze i kriterije Europske unije

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/kolovoz/23 kolovoza/DSC_8842.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske danas se, nakon radnog sastanka na temu bolesti kvrgave kože, susreo s novinarima i odgovorio na nekoliko pitanja izvan teme.

Na upit dolazi li srbijanski premijer Aleksandar Vučić u Dubrovnik i kako ocjenjuje odnose sa Srbijom u zadnjih nekoliko dana, predsjednik Vlade Orešković je kazao:  „Jučer smo čuli da je premijer Vučić rekao da dolazi. Prije dvadesetak dana dobili smo potvrdu od svih drugih premijera i predsjednika da će doći. U međuvremenu se promijenio format Croatia Summita, tako da to neće biti premijerski panel, nego razina ministara.  Panel će voditi potpredsjednik Vlade Božo Petrov i bit će prisutni ministri.

Nisam siguran hoće li premijer Vučić odlučiti doći, s obzirom da je danas dobio informaciju o promjeni formata. Što se naših odnosa tiče, žalosno je da postoje ovakve tenzije i ovakvi komentari.  Mislim da oni nemaju smisla. Na kraju ću reći ovo: Hrvatska će držati svoj stav i svoju poziciju, očekujemo da će Srbi ispuniti svoje obveze i kriterije koje je postavila Europska unije, a mi ćemo to pratiti“.
 
Na novinarsko pitanje o problemu Petrokemije d.d., predsjednik Vlade Tihomir Orešković kazao je da je bila predložena jedna solucija, no da na kraju Jadran d.o.o. neće biti dio rješenja. „Naći ćemo drugi način na koji će se ponuditi jamstvo i nadam se da ćemo to riješiti što prije. Pokušat ćemo to učiniti još ovoga tjedna, svima nam je cilj da se to što prije riješi.“  Orešković je kazao kako ne smatra da se problem Petrokemije koristi u predizborne svrhe. „Petrokemija je ozbiljna tvrtka, vidio sam to  kad sam ondje bio u posjetu i dobro sam se upoznao s njom. Uprava je dovoljno stručna i uveli su dosta promjena, tako da cjelokupna financijska situacija ide u pozitivnom smjeru. To je vrlo dobro i za Hrvatsku i za županiju, i za sve radnike. Oni su već u to krenuli, samo se poklopilo s predizbornim vremenom.“ odgovorio je premijer Orešković.
 
Novinare je zanimao i sastanak s Angelom Merkel pa je predsjednik Vlade potvrdio svoj odlazak u Berlin ove subote. „To nije ništa novo. To je jedan neformalni sastanak, na koji je gospođa Merkel pozvala mene i druge premijere koje navode mediji. Na tom neformalnom sastanku razgovarat ćemo o temama pokrenutim na zadnjem sastanku u Bruxellesu i to će biti, na neki način, pripreme za sastanak u Bratislavi.  Naš stav je jasan,  neće biti novih stavova koje bi donijela hrvatska Vlada. Sve će biti vrlo transparentno. I kad idemo u Bratislavu, svima će biti  jasni naši stavovi i u tome ne vidim problem. Sve je razvidno i proces je isti kao i prije puta u Bruxelles. Čut ćete o čemu smo pričali. Vidjeli ste da su se ovih dana sastali i talijanski premijer, francuski predsjednik i njemačka kancelarka koji su također imali neformalnu diskusiju. Na našem zadnjem sastanku u Bruxellesu bilo je riječi o tome na koji bismo način mogli ojačati vrijednosti Europske unije kako ne bismo došli u situaciju da se i drugi počnu pitati ima li Europska unija  smisla. Apsolutno ima smisla. Mislim da će jedna od tema biti i komunikacija i kako se ona može unaprijediti da bi svi građani Europske unije mogli prepoznati njezine vrijednosti i ono što Unija nudi svima nama. Poslije Berlina čut ćete o čemu smo razgovarali i koje su bile glavne teme. Ništa se nije promijenilo, zato me čudi što je ta tema dignuta na nivo koji ne zaslužuje“, odgovorio je novinarima predsjednik Vlade Tihomir Orešković.
 

Pisane vijesti