Predsjednik Vlade Orešković primio mons. dr. Egidija Živkovića, biskupa Željeznog

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/svibanj/23 svibnja/DSC_4728.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković primio je danas  mons. dr. Egidija Živkovića, biskupa Željeznog u Austriji, čija biskupija broji oko 240.000 vjernika od kojih je oko 50.000 Hrvata. 

Biskup Živković prenio je predsjedniku Vlade pozdrave Gradišćanskih Hrvata i zaželio mu uspjeh u obavljanju njegove odgovorne dužnosti.

Razgovarali su o položaju svih Gradišćanskih Hrvata, ne samo Hrvata  iz Gradišća u Austriji, nego i u Slovačkoj i Mađarskoj, koji su sad u novoj Europi objedinjeni pod istim krovom. 

Gradišćanski su Hrvati, istaknuo je biskup Živković, uspjeli očuvati svoj identitet već 500 godina, a sada osnivaju kulturno-prosvjetnu udrugu  „Hrvat S.A.M“, prema početnim slovima zemalja u kojima živi ova hrvatska nacionalna manjina.

Zatražili su simboličku podršku od Vlade Republike Hrvatske radi boljeg povezivanja s maticom zemljom, ali i s Hrvatima u Bosni i Hercegovini koje podupiru ne samo pastoralno, nego i socijalno i humanitarno. Osobito bi im mnogo značilo osiguranje učenja standardnog hrvatskog jezika te suradnja u području izdavaštva.  

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković izrazio je spremnost da posjeti Gradišćanske Hrvate čim bude u mogućnosti, te obećao da će Vlada učiniti sve što je moguće da pomogne ovoj hrvatskoj zajednici.
 

Pisane vijesti