Predsjednik Vlade Orešković: Proračun ćemo predstaviti 10. ožujka. Obećali smo građanima reforme, na pravom smo putu

Slika /2016/Sjednice/2016/4 sjednica Vlade/DSC_6204.jpg

„Proračun Republike Hrvatske predstavit ćemo 10. ožujka 2016. godine“, najavio je na početku današnje, četvrte po redu, sjednice Vlade predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković i dodao: „To je naš proračun, obećali smo građanima reforme i to građani Hrvatske očekuju od nas“. 

Predsjednik Vlade kazao je da se protekli tjedan susreo s brojnim gospodarstvenicima, naročito onima iz IT sektora. Isto tako, sastao se s veleposlanicima zemalja EU na radnome ručku, te veleposlanicima država koje nisu članice EU na radnoj večeri. „Komentari na naše programe su pozitivni, vide veliki potencijal za ulaganja, naročito u energetski sektor i turizam. Njihova poruka je da možemo uspjeti, ali samo ako se držimo dogovora“, zaključio je predsjednik Vlade. Dodao je da i potencijalni strani ulagači iskazuju velik interes, da Hrvatska ima ogroman potencijal, ali je u problem u propisima: „Procedure su komplicirane, potrebno ih je promijeniti i ubrzati investicije“, istaknuo je predsjednik Vlade Orešković.



Podsjetio je da program Vlade sadrži pet točaka. U prvoj se želi što prije aktivirati, zajedno s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom, mrtvi kapital u vlasništvu države i tako od dobivenih 500 milijuna eura najveći dio iskoristiti za smanjivanje javnog duga Hrvatske. „Što se tiče druge točke, jučer sam imao sastanak s HBOR-om, HAMAG-om i bankama, da iz europskih fondova dogovorimo stvaranje fonda za srednje i male poduzetnike“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je i tu planirano pola milijuna eura. Kao treću točku, predsjednik Vlade naveo je fondove Europske unije, iz kojih imamo mogućnost povući 10,7 milijardi eura, četvrta točka su investicije,najviše u energetski sektor i turizam, ali je istaknuo da i u drugim sektorima imamo sjajne mogućnosti. Peta točka je proračun. „Mislim da je poruka jasna“, zaključio je premijer. Također, predsjednik Vlade će u Bruxellesu sudjelovati na sastanku Europskog vijeća, a potom 22. veljače u Londonu na konferenciji u organizaciji EBRD-a. „Veselim se Bruxellesu i Londonu, jer ćemo imati priliku da se Hrvatska malo više čuje, ne samo u Londonu, već i Europi“, kazao je predsjednik Vlade. „Hvala za sve što ste do sad učinili, ima tu još dosta posla, ali smo na pravome putu“, zaključio je. 

 



Pisane vijesti