Predsjednik Vlade Orešković razgovarao s mađarskim predsjednikom Vlade Viktorom Orbanom

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/18 veljače/Orešković_Orban.jpg

Na marginama sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, održan je bilateralni susret predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića i mađarskog predsjednika Vlade Viktora Orbana.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković otvorio je pitanje zatvaranja željezničkog prometa prema Mađarskoj. Prema riječima Viktora Orbana radi se o tehničkom razlogu, jer se odluka o tome automatski produžuje svakih 30 dana. Dogovoreno je da se na razini ministara unutarnjih poslova što žurnije predloži rješenje kojim bi se ponovno uspostavio željeznički promet između Hrvatske i Mađarske. 

Odmah po završetku bilateralnog sastanka, kontaktirali su ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Mađarske, s ciljem utvrđivanja mjera koje je potrebno zajednički poduzeti kako bi se u najkraćem mogućem roku ukinule mjere koje su na snazi. Navedeno suglasje premijera dviju država o tome da se radi o tehničkom pitanju, ministri unutarnjih poslova trebaju operacionalizirati i na terenu postići konkretan dogovor i napredak. 

Predsjednici vlada otvorili su i pitanja mogućnosti gospodarske suradnje za koju postoji obostrani interes, a posljednjih godina ta je suradnja bila zanemarena.

Osim bilateralnog susreta s mađarskim premijerom, u kasnim poslijepodnevnim satima, u očekivanju nastavka  i donošenja zaključaka summita, održan je bilateralni susret hrvatskog i slovenskog predsjednika vlade. Predsjednik Vlade Tihomir Orešković, pred nastavak sastanka Europskog vijeća, ponovio je kako će učiniti sve da se zaštite hrvatski nacionalni interesi. 

Pisane vijesti