Predsjednik Vlade Orešković u Bruxellesu: Hrvatska će štititi svoje nacionalne interese u izbjegličkoj krizi

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/18 veljače/Bruxelles_TO.jpg

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković danas je, uoči nastavka sastanka Europskog vijeća, odgovarao na pitanja novinara o novom austrijskom režimu prihvata izbjeglica. 

„Nakon što je Austrija uvela restriktivni režim za ulazak izbjeglica, Hrvatska će štiti svoje nacionalne interese, ali fokus treba usmjeriti prema rješenju na tursko-grčkoj granici, izjavio je u petak  hrvatski predsjednik Vlade Tihomir Orešković.
Govoreći o prihvatu migranata, predsjednik Vlade izjavio je:  "Situacija se mijenja iz dana u dan i mi ćemo dnevno pratiti kako se razvija. Hrvatska će štiti svoje nacionalne interese, ali glavna je poruka da treba surađivati s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom i imati otvorenu komunikaciju, kako bismo mogli pravodobno reagirati."

U četvrtak poslije podne, prije početka summita, predsjednik Vlade Orešković i slovenski  predsjednik Vlade Miro Cerar održali su kratki sastanak s čelnicima četiriju zemalja Višegradske skupine.
Višegradska skupina - Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka - najviše sumnja u uspjeh zajedničkog akcijskog plana s Turskom prema kojem bi ona trebala zaustaviti izbjeglički val prema Europi i stoga traže alternativni plan i najviše ustraju na zatvaranju grčko-makedonske granice.

Predsjednik Vlade Orešković je rekao da ne bi nazvao planom B to da na makedonsko-grčkoj granici Hrvatska surađuje s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom, ali da je fokus na Turskoj i tursko-grčkoj granici, gdje će i NATO pomagati u nadzoru pomorske granice.

 "To je kombinacija" jednog i drugog rješenja, naglasio je predsjednik Vlade.
 
Tekst: Hina 

Foto: European Council 

Pisane vijesti