Predsjednik Vlade Orešković: Vlada je spremna pomoći mljekarima i tovljačima goveda dođe li do poremećaja na tržištu

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/kolovoz/23 kolovoza/DSC_8784.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković predsjedavao je danas radnim sastankom na temu bolesti kvrgave kože kod goveda. Sastanku su nazočili i predstavnici ministarstva poljoprivrede na čelu s ministrom Davorom Romićem, ministar financija Zdravko Marić te predstavnici tovljača goveda, predstavnici mljekara, mesne industrije, Hrvatske poljoprivedne komore te Hrvatske gospodarske komore.

Ministar poljoprivrede istaknuo je nakon sastanka ponajprije da bolesti kvrgave kože u Hrvatskoj nema. Iako je zemlja slobodna od te bolesti, ona se približila našim granicama.  „Mi smo se svi zajedno, ovdje nazočni,  prije gotovo tri tjedna dogovorili da idemo na cijepljenje. Svi ste informirani kako ide cijepljenje;  krenuli smo sa rubnim županijama i obuhvatit ćemo cijeli prostor Republike Hrvatske.“ Ministar je  upozorio da će, kad cijepljenje bude dovršeno, „imati i odgovarajuće probleme u smislu prometa stoke prema članicama Europske unije,  jer  je zakonodavstvo Europske unije dovršeno  1992. godien, kada te bolesti nije bilo njezinom području. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede u kontinuiranim kontaktu  sa svim ministrima iz okruženja, kao i povjerenikom za zdravlje EU, radi promjene tog zakonodavstva. S tim ciljem nam predstoji niz sastanaka o tome, u Sofiji, u Bratislavi... Ukoliko se to zakonodavstvo ne promijeni,  tovljači i mljekari će imati  odgovarajuće financijske štete. Te je štete Vlada spremna nadoknaditi, razgovarati i kreirati prijedloge mogućih scenarija. Dogovorili  smo da ćemo u roku od tjedan dana specificirati potencijalne štete u sektoru mlijeka i tova goveda,  da ćemo izaći sa konkretnim prijedlozima i želim ponoviti da je Vlada spremna pomoći ovima dvama sektorima. Još jednom želim istaći da su mljekarstvo i govedarstvo najvažniji segment razvoja poljoprivredne  proizvodnje u Hrvatskoj, to su nama strateške grane i moramo ih učiniti vitalnim, razvojnim i kvalitetnim radi boljitka ruralnih prostora u Republici Hrvatskoj.

Ministar Romić naglasio je da cjepiva ima dovoljno. „Pripremili smo cjepivo za cijelu populaciju goveda u Republici Hrvatskoj, ono se nalazi na skladištu. Do sada je cijepljeno 85.000 goveda“, kazao je ministar.

Na novinarski upit zašto nije bilo javnog natječaja za nabavku cjepiva, ministar je kazao: „ Moram ponoviti da je bolest bila na granici Hrvatske, da nije bilo registriranog distributera u Hrvatskoj, da cjepivo nije bilo registrirano. Iz toga razloga smo morali i mogli, na temelju zakona, pribjeći postupku izravne pogodbe.  Sve smo  napravili sukladno zakonima u Republici Hrvatskoj.  Nabavili smo cjepivo , ono je na našim skladištima, i na njega je potrošeno 4,7 milijuna kuna bez PDV-a“. „Što se procjene štete tiče, u ovom je trenutku nema,“ nastavio je ministar Romić. „Šteta može nastati ako se uspori ili onemogući izvoz goveda prema Europskoj uniji, i iz tog smo razloga zamolili mljekare i tovljače, kao i klaoničare, da zajednički specificiraju potencijalne štete i sa svojim prijedlogom, zajedno sa dvije komore, izađu pred ministarstvo financija kako bi osigurali aktivnosti.   Ponavljam, još jednom, stočarski i mljekarski sektor su najvažniji sektori za razvoj poljoprivrede u Hrvatskoj“, zaključio je svoju izjavu ministar poljoprivrede.

Toni  Raič, predsjednik udruge uzgajivača junadi Baby beef na upit o količinama za izvoz, rekao je: „Mi u našim klaonicama, obradimo oko 25.000 grla za izvoz, uglavnom na zapadna tržišta, a dobar dio i za arapska tržišta, ponajprije  Libanon, Egipat, Libija, a sada se vode pregovori i sa Turskom. Mi praktično našu, gotovo kompletnu proizvodnju, sada definitvno možemo usmjeravati i planirati prema izvozu. Vrijednost ovog današnjeg sastanka je da smo se dobro razumjeli, upravo o tome koji su potencijali tovnog govedarstva, odnosno da je ono lokomotiva koja će vući i koja definitivno treba vući ukupnu poljoprivredu i zapuštene potencijale staviti u funkciju, kako prirodne, tako i prehrambeno prerađivačke,  prvenstveno mislim na klaoničku industriju za koju je neupitan postojeći kapacitet koji nije u funkciji;  a kojeg možemo afirmirati ponovno i i biti  konkurentni u izvozu jer 500 milijuna stanovnika, mimo Europske unije želi kupiti naše proizvode. Najzahtjevnija i najprofinjenija tržišta EU kao što je Toscana u Italiji, danas troše oko 45 – 50 000 milanskih rezova iz Hrvatske

Na upit o tržištima Italije i Austrije, predstavnik tovljača goveda kazao je da budući da zakonski akti nisu usuglašeni, grla koja su cijepljena ne mogu ići na tržište u regiju koja nije cijepljena.  S te strane očekujemo određene probleme ali realno tu smo se konkretno dogovorili da ćemo pratiti situaciju da ćemo iznijeti probleme, sačuvati našu postojeću  proizvodnju i sačuvati naša tržišta u Europi i u svijetu.

Štete će biti i to je neminovno. Kad se odvija proces cijepljenja u određenoj županiji normalno da u tom vremenskom periodu nećemo imati prihode. Bitno da smo se usuglasili i da ćemo ih pratiti i da ćemo dogovorno, bez obzira što smo u određenom političkom vakuumu, da će taj dogovor biti primjenjiv i na sljedeću vladu, bez obzira tko će tu sjediti. Da naša proizvodnja neće trpjeti. Moje mišljenje je da je to najveća vrijednost ovog sastanka danas. Mi ovdje dobivamo određena jamstva da naša proizvodnja neće trpjeti u narednom periodu.“
 
Davor Blažić iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka izrazio je zadovoljstvo što je ministarstvo pokrenulo ovu preventivnu akciju. „Jer ovo malo što je ostalo mliječnih krava da se nije ništa poduzelo, bilo bi jako loše. Moramo reći da naša mljekarska industrija izvozi proizvode, najviše u regiju, a jako malo u Europu. Moramo reći da bolest ne utječe na zdravlje ljudi i da nema karence u mlijeku i mliječnim proizvodima. Zaključno treba pohvaliti ministarstvo što se preventivno uključilo u tu akciju i zaštitilo to matično stado.  Matično stado se mora sačuvati, to je najbitnije,  jer ono u stočarstvu ne nastaje za jedan dan, nego se stvara godinama i godinama.
 
 
Branko Kolak, iz Saveza udruga hrvatskih uzgajivača Holštajn goveda odgovorio je na upit o eventualnim problemima s otkupom mlijeka otkad je počelo cijepljenje: „Dolazim iz Osječko – baranjske županije, koja je gotovo 100% procijepljena.  Iznimno je važno napomenuti, i na to smo i upozoravali, da bolest kvrgave kože ne utječe na zdravlje ljudi, i da mlijeko nema nikakva ograničenja kad je u pitanju ishrana ljudi, nema karence, mlijeko se svakodnevno  odvozi tu nema nikakvih problema. Što se tiče prometa mesom, kad je u pitanju remont stada i klanje goveda, tu smo danas upozoravali da može doći do određenih problema. S druge strane, imamo spremnost premijera i ministra poljoprivrede da će nam u tom smislu pomoći, ako se eventualno dogode poremećaji na tržištu. Mi još o prometu mesom nemamo podatke, jer su tu sad zabrane, vidjet ćemo kad isteknu,  kako će tržište na to reagirati. Važno je spomenuti spremnost vlade s premijerom i ministrom, da će, ako dođe do poremećaja na tržištu iznaći mjere i pomoći u njihovom saniranju.“

Predstavnik udruge „Život“ Miško Šklempe, kazao je da je njihova udruga, čim su saznali za akciju ministarstva donijela proglas kojim potvrđuju nastojanja Ministarstva poljoprivrede, uprave veterinarstva da goveda treba procijepiti i preventivno raditi. Mi smo zatražili u proglasu da se bezuvjetno sva grla, posebno matična stada koja su najugroženija, procijepe.

Ovo sve što ćemo rješavat naknadno, ako nam se dogodi, jer tržište je neminovno zaljuljano mi imamo u sektoru mesnog govedarstva, kod uzgajivača koji proizvode telad za daljnji tov, drastičan pad i nezainteresiranost domaćih otkupljivača, tu dolazi do određenih špekulacija, još uvijek se uvozi telad izvana, dok domaća telad na pašnjacima stoji i tu ćemo imati kasnije problem, koji ćemo predstaviti u idućih sedam dana Vladi i ministarstvu. Oni će biti dodatni teret jer već sad imamo problem u tom sektoru. Udruga obiteljskih gospodarstva traži da se bezuvjetno prema svim uzgajivačima u Hrvatskoj  primjeni isti kriterij i to je jasan stav, te da dobijemo datum do kad ćemo to riješit. Želimo da se iskoristi prilika prema Europskoj uniji  da tu poentiramo jer mi smo prva tampon zona. 

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković  zaključio je: „Radi se o jednoj bitnoj industriji za Hrvatsku. Danas sam dosta čuo i naučio, Vlada je dala svoju podršku. Vidjet ćemo kako će se na kraju cijeli taj problem iskazati i hoće li ta bolest nanijeti štete. Pokazali smo spremnost da što prije krenemo s cijepljenjem, tako da ne očekujem veliku štetu, ali izvjesne štete će biti. Spremni smo dati podršku, a od proizvođača očekujemo da nam predlože neke opcije, pa ćemo zajednički vidjeti kako možemo pomoći.“
 

Pisane vijesti