Predsjednik Vlade osudio izjavu Vuka Jeremića

ZAGREB, 28. svibnja 2008. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader u srijedu su na Mirogoju osudili i odbacili jučerašnju izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića "kako je Hrvatska kriva za etničko čišćenje Srba u Oluji".

Premijer Ivo Sanader izjavio je kako je Jeremiću rečeno što treba govoriti, a to, kada se psihološki razmatra, spada u obrambeni stav. Riječ je o činjenici da je Hrvatska bila napadnuta i da je Miloševićeva politika provodila velikosrpsku agresiju protiv susjednih država, pa i Hrvatske, te da je izgubila u tom ratu, nastavio je Sanader.

Ocijenio je da se sada u Srbiji pokušavaju tješiti, i poručio kako bi Srbiji, uključujući i njezine proeuropske snage, bilo bolje da se suoče s tom prošlošću, a ne da govore kako je Hrvatska provela etničko čišćenje.

Hrvatska je učinila samo ono što bi učinila svaka druga zemlja, u legitimnom i obrambenom ratu obranila je svoj teritorij, rekao je Sanader. Ostalo su su zastarjele floskule, koje ne mog promijeniti istinu o Domovinskom ratu, rekao je Sanader. "Istina je jedna - Srbija je izvršila agresiju, a Hrvatska pobijedila u nametnutom ratu", naglasio je premijer.

Mesić i Sanader odgovarali su na novinarska pitanja nakon polaganja vijenaca na zagrebačkom Mirogoju u povodu Dana Oružanih snaga.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u utorak u Zagrebu, na sastanku Jadransko-jonske inicijative, da bi Srbija i Hrvatska trebale zajedno predvoditi regiju prema članstvu u Europskoj uniji ostavljajući iza sebe tragedije poput razaranja Vukovara i, kako je rekao, etničkog čišćenja više od četvrt milijuna hrvatskih Srba tijekom Oluje.



Pisane vijesti