Predsjednik Vlade otkrio spomenik žrtvama stradalima u Vukovaru

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_otkrio_spomenik_zrtvama_stradalima_u_vukovaru.jpg

VUKOVAR,24. listopada 2007.(Hina) - Otkrivajući Spomenik žrtvama stradalima u Vukovaru i vukovarskoj bolnici, premijer Ivo Sanader danas je, podsjetivši na nepravednu presudu "vukovarskoj trojci", rekao da će Hrvatska, nakon što je postala članicom Vijeća sigurnosti UN-a, temu Haaškoga suda staviti na dnevni red toga tijela.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader otkrio je danas u dvorištu vukovarske Opće bolnice Spomenik žrtvama stradalima u Vukovaru i vukovarakoj bolnici, rad akademskog kipara Tomislava Ostoje i dar hrvatske Vlade. Premijer je poručivši da Vukovar mora postati svjetski simbol pravde za žrtve i pravedne, primjerene presude za zločince. Rekao je i kako "ne smijemo dopustiti da Vukovar ostane samo simbol u Hrvatskoj". Vukovar mora biti simbol cijeloga svijeta, rekao je Sanader dodajući kako se svijet danas mora opredijeliti u dvojbi, "hoćemo li kazniti pravedno zločince ili zanemariti i zaboraviti, a time i potaknuti nove zločine".

Također je poručio kako, da nije bilo vukovarskih žrtava i herojstva vukovarskih branitelja, Hrvatska se ne bi obranila u srpskoj agresiji.

"Zato se začetak pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu nalazi ovdje u Vukovaru i dužni smo Vukovar, osim u kontekstu žrtve, spominjati i u kontekstu pobjede", poručio je Ivo Sanader.

Ratna i sadašnja ravanteljica vukovarske Opće bolnice dr. Vesna Bosanac prisjetila se ratnih dana u vukovarskoj bolnici dodajući kako se na mjestu, gdje se danas nalazi spomenik vukovarskim žrtvama, 1991. nalazila velika oznaka Crevnog križa, po kojoj su padale na stotine projektila.

Po riječima potpredsjednice Vlade i ministrice branitelja Jadranke Kosor, Spomenik žrtvama stradalim u Vukovaru i vukovarskoj bolnici simbol je čovječnosti, humanosti i dobrote, ali i strašne patnje branitelja, civila, ranjenika, liječnika i medicinskog osoblja vukovarske bolnice te djece koja su ostala u Vukovaru u srpskom okruženju.

Simbol je to i za 1105 osoba čija se imena i prezimena nalaza još na popisu nestalih i zatočenih, od kojih je 340 iz Vukovara, kazala je Kosor dodajući kako je ideja o izgradnji spomenika u vukovarskoj bolnici potekla prošle godine od premijera Sanadera.

Govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan koja je poručila kako je vukovarska bolnica u Domovinskom ratu bila mjesto humanosti, ali i najizraženijeg zločina koji je počeo u bolnici, a završio na Ovčari ubojstvom ranjenika i civila.

Svečanosti su nazočni bili i ministar kulture Božo Biškupić te ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Spomenik žrtvama stradalima u Vukovaru i vukovarskoj bolnici izrađen je od aluminij magenzija, posebne vrste aluminija otporne na oksidaciju. Po riječima autora Tomislava Ostoje, spomenik prikazuje blistavo slomljeno srce koje izrasta iz postolja a simbolizira rušenje Vukovara i patnje Vukovaraca u Domovinskom ratu.

Premijer Sanader boravio je danas i u Vinkovcima gdje je svečano otvorio sportsku dvoranu Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca, izgrađenu prošle godine, a koja je danas u potpunosti opremljena. U izgradnju dvorane ukupne površine 2200 četvornih metara uloženo je 13,2 milijuna kuna. S 80 posto sredstava izgradnju dvorane financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a s 20 posto Vukovarsko-srijemska županija.



Pisane vijesti