Predsjednik Vlade otvorio 40. Vinkovačke jeseni

Premijer Ivo Sanader, koji je večeras otvorio 40. Vinkovačke jeseni manifestaciju tradicijske kulture, poručio je u govoru tijekom svečanosti otvorenja da "ujedinjena Europa nema šansi ukoliko ne bude poštovala različitost država koje se u nju ujedinjuju i ukoliko svaka članica ne bude imala isto pravo glasa".

VINKOVCI, 16. rujna 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader, koji je večeras otvorio 40. Vinkovačke jeseni manifestaciju tradicijske kulture, poručio je u govoru tijekom svečanosti otvorenja da "ujedinjena Europa nema šansi ukoliko ne bude poštovala različitost država koje se u nju ujedinjuju i ukoliko svaka članica ne bude imala isto pravo glasa".

Čestitajući građanima Vinkovaca na jubilarnim Vinkovačkim jesenima, Sanader je ocijenio kako je ta manifestacija u protekla četiri desetljeća postojanja imala dvostruku ulogu - bila mjestom veselja i radosti, ali se istodobno kroz održavanje Vinkovačkih jeseni očuvalo bogatstvo hrvatske narodne baštine.

Također je podsjetio na obvezu čuvanja hrvatske kulturne i narodne baštine koju su, po njegovim riječima, sadašnja pokoljenja naslijedila od predaka ali i posudila od potomaka.

Brojnim posjetiteljima na Trgu bana Josipa Šokčevića također se obratio vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić rekavši kako su Vinkovačke jeseni svojim četrdesetogodišnjim postojanjem bile poticaj i drugim sredinama u Hrvatskoj za očuvanje narodne baštine i tradicije.

U folklornom programu svečanosti otvorenja 40. Vinkovačkih jeseni nastupili su brojni glumci, pjevači, svirači tradicijskih glazbala, članovi folklornog ansambla Lado, te brojne folklorne skupine iz Hrvatske i BiH.

Svečanosti otvorenja 40. Vinkovačkih jeseni nazočni su bili predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministri u Vladi Vesna Škare Ožbolt, Ivica Kirin, Berislav Rončević, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković, biskup đakovački i srijemski Marin Srakić, saborski zastupnici te drugi državni i lokalni dužnosnici Vukovarsko-srijemske županije i grada Vinkovaca.

Četrdesete Vinkovačke jeseni održavaju se od 9. do 18. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Ive Sanadera.

Središnja svečanost manifestacije održat će se 18. rujna kada će ulicama Vinkovaca u svečanom mimohodu proći članovi 72 KUD-a iz Hrvatske, BiH, Vojvodine i Mađarske, koji njeguju izvorni hrvatski folklor, te 30 svečano ukrašenih konjskih zaprega.



Pisane vijesti