Predsjednik Vlade otvorio obnovljenu rivu u Malom Lošinju

Predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suradnicima posjetio je danas grad Mali Lošinj gdje je na prigodnoj svečanosti otvorio obnovljeni dio Rive lošinjskih kapetana te se sastao s predstavnicima malološinjske i creske gradske vlasti.

MALI LOŠINJ, 21. ožujka 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suradnicima posjetio je danas grad Mali Lošinj gdje je na prigodnoj svečanosti otvorio obnovljeni dio Rive lošinjskih kapetana te se sastao s predstavnicima malološinjske i creske gradske vlasti.

Grad Mali Lošinj uložio je u uređenje i završetak prve faze izgradnje Rive lošinjskih kapetana 27 milijuna kuna, a od tog je milijun kuna izdvojen iz županijskog proračuna. Obnovljena riva dugačka je 416 i u prosjeku široka 18,5 metara.

U sklopu radova u korijenu gradske luke izgrađen je novi obalni zid, a u temelje rive ugrađena je cjelovita infrastruktura. Oko 6800 četvornih metara nove obale popločeno je kamenom dolitom. Radove koji su potrajali oko godinu dana izveo je GP "Krk", a arhitektonsko rješenje izradio je "Urbing" iz Zagreba.

Riva lošinjskih kapetana uskoro će postati i svojevrstan muzej pomorstva i lošinjskog nasljeđa jer će na bitvama (privezištima) biti ugrađena imena i likovi lošinjskih kapetana. U drugoj fazi uređenja bit će obavljeni radovi na još 150 metara obale.

Premijer Sanader najavio je pred više stotina okupljenih građana da će za oko tri tjedna biti uvedene ponoćne brodske veze za sve veće otoke. Vlada će uskoro donijeti i odluku da se poduzećima koja zapošljavaju radnike na otocima osigura posebna novčana naknada, kazao je Sanader.

Govoreći o projektima na Malom Lošinju, premijer je istaknuo da će za uređenje Centra za dijalizu ove godine biti izdvojeno 1,1 milijun kuna. Državna cesta D 100 Porozina - Veli Lošinj trebala bi biti gotova do 2010., ali ćemo nastojati da se taj rok skrati za barem jednu godinu, rekao je premijer te naglasio da će Vlada poduprijeti produljenje malološinjske zračne luke i predaju dijela vojnih objekatalokalnoj samoupravi.

Po Sanaderovim riječima o povratu arheološkog nalaza antičke brončane skulpture apoksiomena iz Zagreba, što priželjkuju Lošinjani, odlučivat će isključivo struka čiju će pak odluku Vlada poduprijeti.

Zahvalivši na dobrodošlici, premijer je kazao da će se Vlada i dalje skrbiti za otoke te je s domaćinima iako, kako je rekao, nije bilo predviđeno, zapjevao poznatu klapsku pjesmu "Da te mogu pismom zvati".



Pisane vijesti