Predsjednik Vlade otvorio trajektno pristanište u uvali Prapratno

Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je na prigodnoj svečanosti u uvali Prapratno na Pelješcu otvorio novo pristanište za trajekte koji će taj poluotok najkraćom vezom povezivati s Mljetom.

PRAPRATNO NA PELJEŠCU , 4. travnja 2006. (Hina) Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je na prigodnoj svečanosti u uvali Prapratno na Pelješcu otvorio novo pristanište za trajekte koji će taj poluotok najkraćom vezom povezivati s Mljetom.

Pristanište je izgradila splitska tvrtka Montmontaža Hidroinženjering, a 11,8 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Priključnu cestu, vrijednu 12,6 milijuna kuna, izgradilo je Građevinsko poduzeće Dubrovnik.

Obraćajući se okupljenim stanovnicima poluotoka Pelješca i otoka Mljeta, premijer Sanader naglasio je važnost izgradnje toga pristaništa koje će pridonijeti boljoj povezanosti Mljeta s kopnom i njegovom gospodarskom razvitku.

Sanader je još jednom istaknuo kako je Vlada odlučna u izgradnji mosta Pelješac-kopno.

Riječ je o neupitnom projektu, a upravo oni koji žive na hrvatskom jugu, na Pelješcu, Korčuli, Mljetu, najbolje znaju što će značiti jedan takav most, rekao je.

Kada bude završena autocesta do Ploča, koja će se nastaviti i do Dubrovnika, iz Zagreba će se na Mljet dolaziti za upola brže nego sada, naglasio je premijer Sanader.

Također je ponovio da neće biti nikakvih svađa sa susjednom BiH oko projekta toga mosta, već će se sve rješavati dogovorom.

"Izgradnja ovoga pristaništa, zatim mosta kopno-Pelješac, te autoceste do Ploča i do Dubrovnika, tri su projekta koji znače život i revitalizaciju ovoga kraja i to su prioriteti Vlade koji će biti realizirani", naglasio je Sanader.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je kako je pristanište u Prapratnom jedno od 60 koja su dosad izgrađena ili se grade te kako Ministarstvo u iduće dvije godine u kapitalne investicije namjerava uložiti 10 milijuna kuna. Potvrdio je kako izgradnja mosta Pelješac - kopno nije upitna i da će se on sigurno graditi uz mogućnost da se preispitaju neka tehnička rješenja.

Nova trajektna linija između Prapratnog i otoka Mljeta duga je oko 5,5 milja, a plovidba će trajati oko pola sata i bit će najkraća veza za otok Mljet.

Na prigodnoj svečanosti bili su i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i Luka Bebić. ministar kulture Božo Biškupić, povjerenik Vlade za Dubrovačko-neretvansku županiju Želimir Bosnić, načelnici općina Mljet i Ston Nikola Hajdić i Vedran Antunica te drugi gosti i uzvanici.



Pisane vijesti