Predsjednik Vlade otvorio Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru

Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Vukovaru svečano otvorio Veleučilište "Lavoslava Ružičke", na čija je tri stručna studija, studij za trgovinu, upravni studij i studij fizioterapije, u prvu akademsku godinu na Veleučilištu upisano 196 studenata.

VUKOVAR, 27. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Vukovaru svečano otvorio Veleučilište "Lavoslava Ružičke", na čija je tri stručna studija, studij za trgovinu, upravni studij i studij fizioterapije, u prvu akademsku godinu na Veleučilištu upisano 196 studenata.

Svečanosti pred zgradom Palače Jirkovsky, u obnovu i opremanje koje su Vlada i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uložili više od 620.000 kuna i u kojoj će se nalaziti sjedište Veleučilišta, nazočili su i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, članovi hrvatskoga Rektorskog zbora te dužnosnici Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

Pozdravivši uzvanike, privremeni dekan vukovarskog Veleučilišta dr. Antun Pintarić podsjetio je kako Veleučilište nosi ime hrvatskog nobelovca Lavoslava Ružičke koji je 1887. rođen u Vukovaru, a Nobelovu nagradu dobio je za kemiju 1939. Lavoslav Ružička umro je 1976. u Zuerichu.

Ministar Primorac ocijenio je kako je početak djelovanja Veleučilišta ujedno početak "novog uskrsnuća obrazovanja u Vukovaru". Također je ustvrdio kako budućnost u Vukovar ulazi snažno upravo putem sustavom obrazovanja.

Prije nego je otvorio Veleučilište, premijer Sanader je ustvrdio kako "Hrvatska nije jaka onoliko koliko je jak Zagreb kao njezino središte, nego onoliko koliko su jaka njezina rubna područja". Poručio je kako će Vlada učiniti sve da se u takvim područjima riješe temeljna pitanja, ponajprije infrastrukturna, jer bez razvijene infrastrukture, kako je rekao, nema ni razvoja i poduzetništva.

Ujedno je najavio kako će se u Vukovaru u studenome održati konferencija "Hrvatski put - društvo utemeljeno na znanju".

Vukovarski gradonačelnik Tomislav Šota je ustvrdio kako će Veleučilište "Lavoslava Ružičke" biti mjestom na kojem se stvara budućnost grada Vukovara.



Pisane vijesti