Predsjednik Vlade: Ova godina će biti otvaranja, a 2008. godina zatvaranja poglavlja

Ove godine Hrvatska bi mogla otvoriti pregovore u svim poglavljima europske pravne stečevine, a tijekom sljedeće godine dovršiti pregovore, izjavio je u srijedu u Bruxellesu zastupnicima socijalističke frakcije u Europskom parlamentu hrvatski premijer Ivo Sanader.

BRUXELLES, 7. ožujka (Hina) - Ove godine Hrvatska bi mogla otvoriti pregovore u svim poglavljima europske pravne stečevine, a tijekom sljedeće godine dovršiti pregovore, izjavio je u srijedu u Bruxellesu zastupnicima socijalističke frakcije u Europskom parlamentu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Ova godina će biti godina otvaranja poglavlja, a sljedeća će biti godina zatvaranja", rekao je Sanader zastupnicima druge po snazi stranačke frakcije u Europskom parlamentu. "Realno je da pregovore možemo završiti sljedeće godine, a onda je stvar na vama u Europskoj uniji da se učine potrebne institucionalne promjene, koje će omogućiti novo proširenje", rekao je Sanader, istaknuvši da ne želi da s Hrvatskom završi proces proširenja, nego da se ono nastavi i na ostale zemlje u našem jugoistočnom susjedstvu, kada te zemlje budu spremne za ulazak EU.

U izjavi novinarima nakon sastanka sa socijalistima, Sanader je rekao da je hrvatski plan ove godine predati što više pregovaračkih pozicija i što više poglavlja otvoriti, a neka i zatvoriti.

On je najavio da će hrvatska Vlada krajem ovoga tjedna usvojiti pregovaračku poziciju za još jedno poglavlje, a do kraja mjeseca za još pet poglavlja.

Hrvatska će na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja se treba održati krajem ovoga mjeseca otvoriti barem još jedno poglavlje, a moguće je i zatvaranje pregovora u jednom od dosad otvorenih poglavlja, dodao je Sanader. Do kraja njemačkog predsjedništva do 1. srpnja ove godine očekuju se još dvije Međuvladine konferencije na kojima bi trebao otvoriti veći dio poglavlja. "Ova bi godina trebala biti godina u kojoj se pregovori otvaraju, naravno u interesu nam je da se neka i zatvore, a 2008. godina će biti godina zatvaranja poglavlja", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je istaknuo da činjenica što se 2007. godine u Hrvatskoj održavaju izbori neće utjecati na tempo pregovora s EU-om.

"Što se tiče izbora, oni nikako ne mogu utjecati na naš tempo i što se nas tiče pregovori bi mogli ići i brže", rekao je Sanader.

Više europskih dužnosnika često ističu da je 2007. godina presudna za pristupne pregovore i reforme koje se moraju učiniti i stoga pozivaju da se pitanja koja se tiču pregovora ostave izvan predizborne kampanje.

Premijer Sanader je izrazio zadovoljstvo što je dobio prigodu govoriti pred klubom zastupnika europskih socijalista i socijaledemokrata.

Hrvatski premijer je u svom istupu zahvalio čelnicima socijalističke frakcije na potpori koju pružaju Hrvatskoj, iako je vlada u Zagrebu suprotnog političkog predznaka. Posebno je istaknuo riječi predsjednika kluba zastupnika socijalista Martinu Schulza, koji je premijeru Sanaderu svojedobno rekao "da mu mora priznati, iako je iz suprotnog političkog tabora, da je puno učinio za Hrvatsku i za regiju".

Sanader je u svom istupu rekao da je u Hrvatskom saboru formiran Savez za Europu u kojem su zastupljene sve stranke i koje se, kada je u pitanju približavanje EU-u, ponašaju kao koalicijski partneri, a ne kao rivali. Premijer je dodao da je na njegov prijedlog prihvaćeno da na čelu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om bude predsjednik najveće oporbene stranke Ivica Račan.

Govoreći o regionalnoj suradnji, Sanader je podsjetio da je bio prvi hrvatski premijer koji je posjetio Beograd i prvi premijer koji je pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj čestitao Božić tradicionalnim pozdravom 'Hristos se rodi'.

"Tada je to je bio šok i za Hrvate i Srbe", rekao je Sanader.

Predsjednik socijalističkog kluba zastupnika Martin Schulz izrazio je optimizam u pogledu mogućnosti da Hrvatska u što skorijem roku postane članicom EU-a.

Upitan je li realno da Hrvatska uđe 2009. godine, Schulz je odgovorio da "nije bilo riječi o konkretnim datumima". "Ja sam osobno vrlo optimističan da će Hrvatska moći ući u najranijem mogućem trenutku. Moj je dojam da Hrvatska može dostići svoje ciljeve do kraja 2008. ili do početka 2009. godine. Ne vidim daljnjih prepreka za završetak pregovora. Ja ne mogu dati točan datum ulaska, jer to nije na meni ni na Parlamentu nego na Vijeću EU-a," rekao je Schulz.

Premijer Ivo Sanader imao je u srijedu prije razgovora sa socijalistima, kratke odvojene susrete s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Jacekom-Emilom Saryuszom-Wolskim, zastupnicima Schulzom i Hannesom Swobodom te s predsjednikom frakcije Zelenih Danielom Cohnom-Benditom.

U četvrtak će se sastati s predsjednikom Parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom te s Grahamom Watsonom, predsjednikom Liberala u Europskom parlamentu.

U četvrtak popodne sudjeluje na summitu Europske pučke stranke (EPP), na kojem će biti nazočno i desetak premijera država članica. Nakon toga u Europskoj komisiji predviđen je sastanak s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.



Pisane vijesti