Predsjednik Vlade: Ovaj će posjet pridonijeti jačanju odnosa Izraela i RH

Između Izraela i Hrvatske nema otvorenih političkih pitanja, ali će prvi posjet jednoga hrvatskog premijera Državi Izraelu dati dodatni poticaj razvoju međusobnih odnosa, rekao je u ponedjeljak u Jeruzalemu hrvatski premijer Ivo Sanader, koji boravi u dvodnevnome službenom posjetu Izraelu.

JERUZALEM, 27. lipnja 2005. (Hina) - Između Izraela i Hrvatske nema otvorenih političkih pitanja, ali će prvi posjet jednoga hrvatskog premijera Državi Izraelu dati dodatni poticaj razvoju međusobnih odnosa, rekao je u ponedjeljak u Jeruzalemu hrvatski premijer Ivo Sanader, koji boravi u dvodnevnome službenom posjetu Izraelu.

Od zatopljenja odnosa godine 2002. Hrvatska i Izrael imali su dosta međusobnih ministarskih posjeta, a posjete su razmijenili i predsjednici država. No, predsjednici vlada dviju zemalja s parlamentarnom ddemokracijom dosad se nisu službeno posjećivali.

Hrvatsko izaslanstvo u kojemu su, osim Sanadera, potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ministar kulture Božo Biškupić i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, prvi su se dan sastali s predsjednikom izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Giorom Eilandom te s potpredsjednikom Vlade i vođom oporbenih laburista Shimonom Peresom.

"Otvorenih političkih pitanja nema, ali želimo raditi na jačanju gospodarske suradnje", rekao je Sanader nakon sastanka s Peresom. Hrvatski premijer istaknuo je kako obje zemlje žele nastaviti međusobno povezivanje dolaskom izraelskih turista u Hrvatsku i hrvatskih hodočasnika u Izrael.

"No, područja za napredak suradnje su brojna, a jedno od najvažnijih je znanost. Izrael ima vrlo naprednu tehnologiju, njegovi su znanstvenici među vodećima u svijetu i to želimo iskoristiti", rekao je Sanader novinarima koji ga prate.

Predsjednik Vlade istaknuo je kako se divi svemu što je Izrael napravio od pustinje.

"Često se u Europi govori o irskome čudu, ali se jednako tako može govoriti o izraelskom čudu. Kad se vidi konfiguracija zemljišta i kako je ono uređeno, čovjek se mora zapitati je li to moguće. Jest, jer oni svoj napredak temelje na znanju", istaknuo je Sanader.

Upravo zato što Hrvatska u tom području može mnogo naučiti, ministar Primorac još je na početku mandata nove Vlade, objasnio je premijer, dobio zadaću što bliže se povezati s Izraelom kako bi dio njegovih stručnjaka došao u Hrvatsku i kako bi se otvorila izravna suradnja u što više projekata.

Na oba sastanka, osim bilateralnih tema, razgovaralo se o stanju na Bliskom istoku i na jugoistoku Europe, te o trenutku u kojem je Hrvatska na putu u Europsku uniju.

Podpredsjednik izraelske Vlade Shimon Peres novinarima je rekao da su odnosi dviju zemalja sve bolji i kako se može "osjetiti sklonost izraelskog naroda prema Hrvatskoj i Hrvatima".

"Vi ste jednako mali kao mi, imate problema kao i mi, uspjeli ste nadići tešku prošlost i stremite ljepšoj budućnosti, kao mi", rekao je novinarima Peres, ističući kako između dvaju naroda i dviju zemalja postoji prirodna simpatija.

Na pitanja o gospodarskoj suradnji Peres je odgovorio da se danas gospodarstvo temelji isključivo na znanosti i kako je današnje gospodarstvo zapravo znanost.

"Drago mi je vidjeti da namjeravate izgraditi dobre i bliske odnose s Izraelom u području znanosti, i to smatram vrlo dobrom zamisli", dodao je.

Shimon Peres (80) političar je iznimno bogate karijere. Dva je puta bio predsjednik Vlade, a prije dvije godine, u tadašnjoj Vladi premijera Sharona, bio je ministar vanjskih poslova.

Godine 1994. Shimon Peres dobio je Nobelovu nagradu za mir koju je podijelio s tadašnjim izraelskim premijerom Yitzhakom Rabinom i prvim palestinskim predsjednikom Jaserom Arafatom zbog uspjeha mirovnih pregovora završenih Mirovnim sporazumom iz Osla.

Dugogodišnji je član izraelske Laburističke stranke, koju, ipak, nikad nije uspio dovesti do pobjede na parlamentarnim izborima, a dva mandata na dužnosti predsjednika Vlade ostvario u krajnje kriznim razdobljima za Izrael. Na dužnost potpredsjednika Vlade premijer Ariel Sharon imenovao ga je kad je odlučio sastaviti Vladu nacionalnog jedinstva zbog teške odluke o izraelskom povlačenju iz Gaze. Ta je odluka naišla na snažan otpor u izraelskom društvu, koji je ovih dana kulminirao krvavim sukobima izraelske vojske i redarstvenika s prosvjednicima.



Pisane vijesti