Predsjednik Vlade Plenković: Dobili smo nova vrata Hrvatske. Nastavljamo s infrastrukturnim projektima

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/23 ožujka/PVRH 1.jpg

Otvarajući današnju sjednicu Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Andrej Plenković izrazio je sućut britanskoj Vladi u povodu jučerašnjeg terorističkog napada u Londonu.

"To nam je još jedna poruka da, uz solidarnost i sućut prema našim prijateljima u Ujedinjenoj Kraljevini, vodimo računa o sigurnosti i zajedničkoj suradnji u borbi protiv terorizma, čemu će pridonijeti i naš kontinuirani rad na koncepciji domovinske i nacionalne sigurnosti", rekao je.
 
Zahvalio je svim prethodnim hrvatskim vladama koje su sudjelovale u realizaciji projekta Zračne luke Franjo Tuđman, otvorene prije dva dana. "Dobili smo nova vrata Hrvatske koja će pridonijeti ukupnom razvoju gospodarstva i turizma", istaknuo je.
 
Dodao je da će se nastaviti i modernizacija zračne luke u Dubrovniku i one u Splitu, kao i drugi infrastrukturni projekti – Pelješki most te razvoj cestovne i željezničke infrastrukture.
 
Osvrnuvši se na posjet povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana Hrvatskoj, s kojim će se kasnije danas sastati zajedno s ministrom poljoprivrede, premijer Plenković ocijenio je taj posjet izrazito korisnim s obzirom na značaj koji poljoprivreda ima u europskom proračunu. "U Hrvatskoj, postupno, sve više sredstava i subvencija našim poljoprivrednicima dolazi iz europskog proračuna, a smanjuje se udio tih sredstava u hrvatskom proračunu, što nam koristi i pridonosi", kazao je. Dodao je da je dobro što ovaj posjet slijedi nakon delegiranoga akta Europske komisije koji je riješio, za Hrvatsku pozitivno,  pitanje Terana.
 
Predsjednik Vlade kazao je da su ovoga tjedna održane dvije zanimljive konferencije, jedna o budućnosti Hrvatske, a druga o budućnosti Europe. "Poruka koju naša Vlada šalje je poruka predanosti ciljevima koje smo u svom programu naveli, čvrste opredijeljenosti za stabilnost zemlje, snage i ustrajnosti da budemo pokretač pozitivnih promjena u društvu te optimizma", rekao je. Istaknuo je kako od svih članova Vlade očekuje nastavak odgovorne fiskalne politike i poteza koji će pridonijeti rastu gospodarstva, društvenoj solidarnosti i jačanju povjerenja u institucije države.
 
Napomenuo je kako Vlada nastavlja pozorno pratiti situaciju u pogledu Agrokora. "Još jednom ponavljam – ponašamo se, kao Vlada, odgovorno i, prije svega, u okviru zakonskih mogućnosti. Težimo da se osigura likvidnost kompanije i napravi restrukturiranje i dugoročna održivost, a u tom pogledu vodimo dijalog sa svim relevantnim dionicima", rekao je predsjednik Vlade.
 
Najavio je da će se danas, nakon sjednice Vlade, potpisati nekoliko ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se odnose na kulturnu baštinu i domove zdravlja. "Riječ je o 43 milijuna kuna iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, što je još jedan način konkretne koristi apsorpcije europskih sredstava", naveo je predsjednik Vlade te apelirao još jednom na sve ministre da precizno identificiraju sva "uska grla" koja treba eliminirati kako bi apsorpcija europskih sredstava bila još bolja.
 
U petak i u subotu u Rimu će se obilježiti 60. obljetnica potpisivanja Rimskih ugovora.
 
Predsjednik Vlade naglasio je da se radi o bitnom sastanku o budućnosti Europe na kojem će se usvojiti Rimska deklaracija. Pojasnio je kako je za Hrvatsku važno da pošalje poruku da se u budućem razvoju europskoga projekta treba ravnopravno gledati na sve države članice, bez obzira na činjenicu da Europa više brzina postoji. "Takva Europa mora biti otvorena i uključiva za sve da odabiru mogućnost tješnje suradnje i integracije", kazao je. Dodao je da će u petak članove Europskog vijeća primiti papa Franjo, što smatra važnom porukom. 
 
Predsjednik Vlade Plenković apelirao je na sve hrvatske navijače i sve one koji žele dobro našoj zemlji i uspjeh hrvatskome nogometu, da velika sportska manifestacija – nogometna utakmica Hrvatske i Ukrajine – protekne u kulturnom, lijepom, sportskom i fer ozračju bez izgreda i huliganizma. Apelirao je i na Hrvatski nogometni savez i ostale institucije da vode računa o sigurnosti i uspješnoj organizaciji ovog događaja koji bi trebao pridonijeti procesu daljnjih kvalifikacija naše reprezentacije. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković