Predsjednik Vlade Plenković: Dogovor sa sindikatima dobar je i kvalitetan, postignut u duhu partnerstva

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/22 prosinca/DSC_6913.jpg

Otvarajući 13. sjednicu Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na postignuti dogovor Vlade sa sindikatima državnih službi o povećanju osnovice za plaće. 

Zahvalio je ministrima koji su sudjelovali u ovim razgovorima i pridonijeli uspješnom završetku pregovora.

„Smatram da je postignuti dogovor vrlo dobar i kvalitetan i pokazuje duh partnerstva i Vladina poštovanja prema sindikatima. Mislim da su izmjene i dopune sporazuma o osnovici u državnim službama vrlo kvalitetne i da će biti korisne u dizanju stupnja povjerenja, a isto tako i poticaj za daljnje razgovore sa sindikatima javnih službi“, naglasio je.

Pritom je napomenuo da je pronađeno dovoljno sredstava za isplatu božićnica u iznosu od 1250 kuna, a one će biti isplaćene najkasnije do kraja godine. „Mislim da na ovaj način naša Vlada šalje važnu poruku u ovo predbožićno vrijeme“, kazao je.

Osvrnuo se i na sigurnosnu situaciju i osudio teroristički napad u Berlinu i brutalno ubojstvo ruskog veleposlanika Andreja Karlova u Ankari. „Ovim putem još jednom izražavamo sućut žrtvama, njihovim obiteljima i vladama Savezne Republike Njemačke i Ruske Federacije“, dodao je.

Naglasio je da je terorizam ozbiljna i velika prijetnja suvremenoga svijeta, kao i prijetnja Europskoj uniji. „Hrvatska je članica Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije i o tome moramo posebno voditi računa. Naše je Ministarstvo unutarnjih poslova i policija podigla mjere opreza na način kako se to radi u ovakvim situacijama kada smo blizu kraja godine i kada postoji puno javnih okupljanja, kada su važna prometna čvorišta dodatno pokrivena, kada se granica kontrolira većim intenzitetom nego inače. Smatram da time dajemo svoj doprinos sigurnosti hrvatskih građana“, rekao je.

Važnim smatra da je Vlada na jednoj od svojih prvih sjednica osnovala povjerenstva za izradu nove strategije nacionalne sigurnosti i novog zakona o sustavu domovinske sigurnosti. „Intenzivirat ćemo taj rad i uzet ćemo u obzir nove prijetnje i nove ugroze i pronaći odgovarajuće zakonske i operativne mjere i poboljšati kvalitetnu suradnju s državama saveznicama i partnerima u okviru europskih i transatlantskih organizacija“, kazao je.

Izvijestio je da je to bila i jedna od tema prošlotjednog sastanka Europskog vijeća na kojem je sudjelovao. Kazao je da se uz migracije posebno raspravljalo o istočno-mediteranskoj i srednje-mediteranskoj ruti, kao i o mjerama koje se zajednički poduzimaju kako bi se kontrolirao migracijsko-izbjeglički proces. „S te strane se jača i revidira šengenski zakon. Posebno smo uvrstili jedan dio zaključaka Europskog vijeća koji uzima u obzir specifični položaj država poput Hrvatske koja nastoji ispuniti kriterije za ulazak u šengenski sustav. I to će nam sigurno pomoći da ne dolazi do novih troškova ili problema, tzv. uskih grla na granici s našim susjednim državama, članicama Europske unije koje su u okviru Schengena, poput Slovenije i Mađarske“, kazao je predsjednik Vlade.

Rekao je i da Hrvatska ima najdužu kopnenu vanjsku granicu dugu čak 1377 kilometara, istaknuvši da je važno raditi na njezinoj zaštiti na učinkovit način. Zahvalio je policiji, ministarstvima zdravstva i unutarnjih poslova te liječničkim službama koje su pružile kvalitetnu pomoć migrantima otkrivenima u kombiju kod Novske.

Predsjednik Vlade izvijestio je da je gospodarstvo također bila jedna od tema na Europskom vijeću i u tom smislu se osvrnuo na posljednje izvješće agencije Standard & Poor's i njezino povećanje izgleda za kreditni rejting Hrvatske s negativnih na stabilne. „Projekcija je bolja nego proteklih osam godina. Mislim da možemo biti zadovoljni. I jedna od poruka u izvješću je bila da je Hrvatska, unatoč izvanrednim izborima, u proteklim mjesecima osigurala onu temeljnu i ključnu poruku naše vlade, o kojoj smo govorili i u vrijeme izborne kampanje. A to je politička stabilnost i kvalitetna ekonomska i fiskalna politika, koja ulijeva povjerenje i unutar zemlje, ali i svim međunarodnim financijskim institucijama i kreditnim agencijama koje nas procjenjuju i prate naše poteze. Smatram da smo time dokazali da je politika Vlade na dobrome tragu“ , kazao je i zaključio: „Usvajanje porezne reforme te proračuna za iduću godinu, a sve unutar 60 dana, očito su indikatori koje oni koji nas promatraju i ocjenjuju, smatraju kvalitetnima.“

Osvrnuo se i na susret s predstavnicima Hrvatske zajednice župana, Udruge gradova i Udruge općina održan prošli tjedan u Vladi, rekavši kako je sastanak od strane župana odlično ocijenjen. „Naša je ambicija da se takvi susreti održavaju jednom godišnje“, dodao je. Također, izvijestio je i da je s ministrom Goranom Marićem u utorak posjetio Sisak, gdje je razgovarao sa županom i gradonačelnicom, istaknuvši pritom da je Sisačko-moslavačka jedna od ključnih županija s kojom će se Vlada baviti. „Dogovorili smo da tijekom veljače održimo sjednicu Vlade upravo u Sisku, što su župan i gradonačelnica sa zadovoljstvom prihvatili“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković. 
 

Pisane vijesti