Predsjednik Vlade Plenković: Hrvatska mora predvoditi rješavanje problema u regiji

  • Slika /Vijesti/2017/01 siječanj/20 siječnja/PVRH 7.jpg

Hrvatska ima veliku političku odgovornost kao stabilizirajući čimbenik u regiji i kao članica NATO-a i EU-a mora biti predvodnik rješavanja problema, rekao je u petak u Davosu hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Hrvatska ima veliko iskustvo i ozbiljnu političku odgovornost, i kao članica NATO-a i EU-a da bude predvodnik rješavanja problema", rekao je predsjednik Vlade Plenković u zajedničkoj izjavi novinarima s povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom, s kojim se i bilateralno sastao i sudjelovao nešto ranije i na širem panelu.

Na njemu su bili i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, srbijanski premijer Aleksandar Vučić i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz te brojni gospodarstvenici zainteresirani za ulaganja u zemlje europskog istočnog i jugoistočnog susjedstva.

"Panel je bio iznimno koristan da napravimo analizu situacije, realne dinamike približavanja tih država EU-u, raspoloženja unutar EU-a i naravno ispunjavanja kriterija", rekao je predsjednik Vlade Plenković po završetku svog sudjelovanja na Svjetskom gospodarskom forumu, naglašavajući da Hrvatska u tome ima jedinstvenu ekspertizu.

Povjerenik Hahn istaknuo je da je EU zainteresirana da zemlje o kojima se i s kojima se razgovaralo na panelu, a to nisu samo one zapadnog Balkana, nego i istočnog susjedstva, što prije budu u Europskoj uniji.  "Moramo gledati naprijed a ne natrag", kazao je.

"Ključ će sada biti naći pravu dinamiku između slanja pozitivnih poruka za aspiracije zemalja o kojima je riječ, realnog ritma njihovog daljnjeg približavanja EU-u, a naravno i da se izbjegne bilo kakva destabilizacija na jugoistoku Europe.", kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodajući da upravo zbog toga valja biti iznimno oprezan.

Kada se radi o Hrvatskoj ona ne želi dizati tenzije ni sa jednom zemljom i želi biti stabilizirajući čimbenik.

"Hrvatska mora biti stabilizirajući faktor i u smislu slanja poruka i u pogledu retorike", kazao je dodajući da i partneri u EU-u od Hrvatske to očekuju.

Što se tiče srbijanskog premijera koji je također sudjelovao na panelu, predsjednik Vlade Plenković kazao je da nije bilo vremena za neke detaljnije razgovore.

"Nije bilo razgovora ni o kakvoj supstanci odnosa između Hrvatske i Srbije", rekao je.

Premijer Vučić nešto ranije novinarima je izjavio da je hrvatski šef vlade i predsjednica imau otvoren poziv za posjet Srbiji.

"Htio bih da taj sastanak bude temeljito pripremljen, da se najprije i na razini diplomacije, na ministarskoj razini ostvare kontakti, da stavimo na stol niz otvorenih pitanja koja postoje i onda da ih u jednom razgovoru nastojimo riješiti. To je cilj moje vlade i moj osobni cilj", rekao je plenković novinarima

Pojasnio je da će to teško biti prije izbora u Srbiji, ali tek je siječanj i za susret ove godine ima još dovoljno vremena.

Tekst: Hina



Pisane vijesti | Andrej Plenković