Predsjednik Vlade Plenković i potpredsjednica Dalić s povjerenicom Bieńkowskom

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/2 prosinca/DSC_5885.jpg

Predsjednik Vlade predstavio je planove Vlade za ekonomski oporavak s posebnim naglaskom na sveobuhvatnu poreznu reformu i ukidanje parafiskalnih nameta. Povjerenica Bieńkowska izrazila je zadovoljstvo odlučnošću kojom Hrvatska provodi reforme.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, u Banskim dvorima, s europskom povjerenicom za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća Elżbietom Bieńkowskom. Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.
                                                                 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predstavio je planove Vlade za ekonomski oporavak s posebnim naglaskom na sveobuhvatnu poreznu reformu, javnu nabavu, ukidanje parafiskalnih nameta i uklanjanje administrativnih prepreka te jačanje digitalne ekonomije kroz rad novoosnovanog Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. 
 
Povjerenica Bieńkowska izrazila je zadovoljstvo odlučnošću kojom Hrvatska provodi reforme. Osobito je istaknula pojednostavljivanje novog poreznog sustava. „To je nešto čemu svi u Europi težimo“, dodala je. Predstavila je i planove Europske komisije vezane za osnivanje novih fondova koji će pomoći novoosnovanim tvrtkama da lakše ostvare planirani rast. Također, naglasila je i kako očekuje da Hrvatska još više pažnje posveti području koje je u nadležnosti europskog Vijeća za konkurentnost (unutarnje tržište, industrija, istraživanje i svemir) jer upravo u tim područjima Europska komisija očekuje velike prilike za gospodarstvo. Pokazala je i zanimanje za projekte koje Hrvatska kani podržati za financiranje kroz EFSI fond te naglasila kako, osim infrastrukturnih projekata, podršku treba dati i projektima malih i srednjih poduzeća.
 
Europska povjerenica boravi u Zagrebu u povodu održavanja ministarskog sastanka Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), koji okuplja ministre zadužene za gospodarstvo i poduzetništvo, predstavnike komora i parlamenta 13 zemalja SEECP-a. Sastankom predsjeda potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, a organizirali su ga Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL). Uoči održavanja današnje konferencije, potpredsjednica Vlade Martina Dalić kazala je da se ona odvija u kontekstu jačanja gospodarske suradnje i konkurentnosti malog gospodarstva regije kroz predstavljanje Zagrebačke Povelje o cjeloživotnom učenju za poduzetništvo.
 
SEECP je pokrenut u Sofiji u cilju jačanja regionalne sigurnosne, političke i gospodarske suradnje. U lipnju 2016., Hrvatska je po drugi puta preuzela predsjedanje SEECP-om. Sudionice SEECP-a su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Turska i Kosovo.

Foto: VladaRH/Hina 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković