Predsjednik Vlade Plenković na 60. obljetnici potpisivanja Rimskih ugovora

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovat će na svečanosti obilježavanja 60. obljetnice potpisivanja Rimskih govora, u Rimu, 24. i 25. ožujka 2017. godine, gdje se okupljaju šefovi država ili vlada Europske unije.
 
To će biti prilika da se razmotri stanje Europske unije i budućnost procesa integracije. Očekuje se da će čelnici Unije usvojiti deklaraciju kojom se utvrđuje zajednička vizija za predstojeće godine.

Program počinje danas poslijepodne audijencijom kod Svetoga Oca za sve šefove država ili vlada Europske unije.

Rimski ugovori bili su osnivački ugovori o uspostavi Europske ekonomske zajednice (EEZ) i Europske zajednice za atomsku energiju (EZAE), koji su potpisani 25. ožujka 1957., a na snagu su stupili 1. siječnja 1958. Institucijske strukture novih zajednica bile su slične strukturama Europske zajednice za ugljen i čelik (EZUČ) te su se isto tako sastojale od četiriju institucija: Komisije, Vijeća, Skupštine i Suda, pri čemu su Skupštinu i Sud dijelile s EZUČ-om. Prvi sastanak Vijeća EEZ-a održan je 25. siječnja 1958. pod predsjedanjem belgijskog ministra vanjskih poslova Victora Larocka.
 

Program, petak, 24. ožujka:
18.00               Audijencija kod Svetoga Oca
 
19.15               Izjava za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića (Trg svetog Petra)
 
 
Subota, 25. ožujka: 
10.00               Svečanost obilježavanja 60. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora (Kapitolski muzej, Piazza del Camidoglio)
 
11.45               Svečanost potpisivanja Rimske deklaracije
 
11.50               Zajednička fotografija
 
Izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića (Piazza del Campidoglio)
 
13.00               Svečani ručak čiji je domaćin predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella (Palača Quirinale)
                         

Najave