Predsjednik Vlade Plenković na požarištu: Država će naći načina da pomogne ljudima koji su u požarima izgubili imovinu

Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/18 srpnja/Web.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske danas je, nakon predsjedanja Kriznim stožerom Splitsko-dalmatinske županije, obišao mjesta nastradala u požaru u okolici Splita.

Na požarištu iznad Podstrane, ponovio je svoje poštovanje i zahvalu pripadnicima javnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava, pripadnicima Hrvatske vojske i policije i Hrvatske gorske službe spašavanja koji su bili na terenu.  Poručio je da je koordinacija svih nadležnih službi bila upravo onakva kako je to predviđeno u ovakvim situacijama. Dodao je da zbog vjetra zračna potpora nije mogla djelovati, pa su vatrogasci lokalizirali požar ojačani pripadnicima Oružanih snaga, koji i u ovom trenutku saniraju požarište iznad Podstrane.
 
Predsjednik Vlade ocijenio je kako o čvrstoj koordinaciji nadležnih službi jasno govori činjenica da je, s obzirom na 14 požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji u zadnja četiri dana, u njihovom gašenju sudjelovalo ukupno više od tisuću vatrogasaca, odnosno oko 700-ak njih kod Splita.
 
„Zahvaljujem i svim ljudima koji su svojim osobnim angažmanom pridonijeli obrani kuća i naselja, jer je požar doslovno išao između kuća“, poručio je Plenković.
 
Kazao je da je važno stalno jačati sve mehanizme koordinacije, radi čega je i donesena Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti.
 
„Elementarne nepogode jedna su od onih ugroza na koje moramo biti spremni u kriznim situacijama reagirati brzo i učinkovito, imati kvalitetnu koordinaciju vatrogasaca koji prvi izlaze na teren, policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, pripadnika Hrvatske vojske i građana koji žele pomoći“, naglasio je.
 
Plenković drži da su lokalne vlasti, na čelu sa županom i gradonačelnikom, zdravstvenim službama, službom 112, jučer u tom slijedu i koordinaciji bili na visini zadatka. Pojasnio je novinarima da su osobe koje procjenjuju potrebu za angažiranjem dodatnih snaga i koordiniraju aktivnosti svih ostalih službi glavni vatrogasni zapovjednik, županijski vatrogasni zapovjednik te predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.
 
,,Ljudi na terenu najbolje procjenjuju kad su potrebne dodatne snage. Ključna je komunikacija između njih, a ona se odvijala na sastancima Kriznoga stožera. Prema tome, to je stvar procjene onih koji se požarima bave svaki dan“, rekao je Plenković.
 
Plenković je naglasio da je u ovakvim vremenskim uvjetima, kada je praktički istodobno planulo više požara, napravljen maksimalan posao.
 
Kada se radi o potrebnoj tehnici i opremi, predsjednik Vlade podsjetio da je u Strategiju nacionalne sigurnosti uvršteno vatrogastvo, što omogućuje platformu za traženje sredstava iz europskih fondova, čime bi bila osigurana i bolja operativna uloga svih vatrogasnih postrojbi diljem Hrvatske.
 
,,Država će kada budu dostupne sve informacije o štetama, iz odgovarajućih proračunskih stavki, odnosno iz proračunskih zaliha, naći načina da pomogne ljudima koji su u požarima izgubili svoju imovinu'', zaključio je Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković