Predsjednik Vlade Plenković na proslavi 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovat će na proslavi 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda u ponedjeljak, 22. svibnja 2017. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u 12.20 sati.

Podizanjem zastave na East Riveru prije točno 25 godina, 22. svibnja 1992. godine, Hrvatska je postala članicom Ujedinjenih naroda.

Taj svečani događaj, kojem je nazočila hrvatska delegacija predvođena predsjednikom Republike Hrvatske, dr. Franjom Tuđmanom, obavljen je aklamacijom Opće skupštine, a Republika Hrvatska postala je 178. članica Ujedinjenih naroda. Nakon priznanja hrvatske samostalnosti i suverenosti, taj se datum označava kao jedan od najznačajnijih u hrvatskoj povijesti. Bio je to velik uspjeh nove države koja je nastala raspadom Jugoslavije i u kratkom vremenu na najvišem mjestu dobila potvrdu državnosti i međunarodni legitimitet. 
 
U povodu 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda bit će postavljena izložba „25. godina Republike Hrvatske u Ujedinjenim Narodima“.

Uz predsjednika  Vlade svečanosti  povodom 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda nazočit će i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.
                                   
 

Najave | Andrej Plenković