Predsjednik Vlade Plenković na sastanku na vrhu SEECP u Podgorici

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), u utorak, 27. lipnja 2023., u Podgorici, u Crnoj Gori.
 
Proces suradnje u jugoistočnoj Europi pokrenut je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti, a sudionice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.
 
Hrvatska je predsjedala SEECP-om dva puta, od 2006. – 2007. te od 2016. – 2017. godine.
 
Sastankom u Podgorici obilježit će se kraj crnogorskog predsjedanja, a kao završni događaj predviđeno je usvajanje deklaracije, čiji je Nacrt hrvatska Vlada prihvatila na sjednici 21. lipnja ove godine.
 
Nacrt deklaracije, između ostalog, pozdravlja intenzivirani politički dijalog između EU-a i država koje teže članstvu u EU, poziva na jačanje zajedničkih nastojanja i suradnje na području sigurnosti, na unaprjeđenje gospodarske suradnje, infrastrukturne povezanosti i energetske sigurnosti država regije kao i na promicanje zelene tranzicije i održivog razvoja.
 
Nakon Crne Gore, predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi od 1. srpnja 2023. preuzima Sjeverna Makedonija.
 
Program:
 
9.30                 Dolazak predsjednika Vlade u Vilu Gorica (Rista Stijovića 7)
 
                        Zajednička fotografija
 
10.00               Sastanak na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi
 
 
12.30               Završetak sastanka na vrhu
 
12.45               Susret predsjednika Vlade s predstavnicima hrvatske zajednice i hrvatskih tvrtki u Crnoj Gori (Hotel Zia, Beogradska 10)
 
14.30               Radni ručak u organizaciji predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića

Najave