Predsjednik Vlade Plenković na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 100-te obljetnice spašavanja gladne djece

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovat će na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 100-te obljetnice spašavanja gladne djece (1917. – 2017.), u srijedu, 22. veljače 2017. godine, u 12.00 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu, (Trg maršala Tita 15).
 
Organizator svečanosti je Provincijalat hercegovačke franjevačke provincije, a suorganizator je manifestacija „Didakovi dani“. Svečanost je posvećena fra Didaku Buntiću, hercegovačkom franjevcu, prosvjetitelju i humanitarcu.
 
Tom prigodom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću bit će uručeno priznanje Didak za političko djelovanje.
 
Nagrade se dodjeljuju pojedincima, ustanovama i tvrtkama, za njihovo djelovanje u području kulture, glazbene umjetnosti, humanosti, gospodarstva, znanosti, duhovnosti, političkog djelovanja, za promicanje lika i djela fra Didaka Buntića te nagrada za životno djelo.
 
Zbog ratnih događanja i suše u Istri, Kvarneru, Hrvatskom primorju, Slovenskom primorju, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini 1917. godine pokrenuta je akcija spašavanja djece od gladi. Prema službenim podacima od 1917. do 1919. zbrinuto je preko 17.000 djece iz Istre, Kvarnera i Hrvatskoga primorja, Dalmacije, Slovenskoga primorja te iz Bosne i Hercegovine.
 
Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić i ministar zdravstva Milan Kujundžić.
 

Najave