Predsjednik Vlade Plenković na svetkovini Velike Gospe u Sinju

  • Slika /Vijesti/2019/08 kolovoz/15 kolovoza/HN20190815240393.jpg

Predsjednik Vlade Plenković svim vjernicima diljem Hrvatske i u dijaspori, a osobito hodočasnicima koji danas posjećuju marijanska svetišta, čestitao je svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

"Atmosfera zajedništva i kršćanske solidarnosti koje se osjećala ovdje poticaj je svima nama da činimo dobro i da maksimalno radimo za Hrvatsku i za hrvatski narod", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u Sinju, nakon misnog slavlja i procesije koju je predvodio nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.
 
Odgovarajući na novinarska pitanja o zahtjevima za povećanje plaća u pojedinim resorima, premijer je rekao da je politika ove Vlade vrlo konzistentna i podsjetio na dosadašnja povećanja plaća u državnim i javnim službama. 
 
"Znamo da uvijek svaki resorni ministar nastoji nešto napraviti za svoj resor. Ja kao predsjednik Vlade i Vlada kao kolektivno tijelo moramo voditi računa o svim segmentima i državnih i javnih službi," rekao je, dodavši da postoje tri elementa: osnovica, koeficijent i dodaci.
 
"Obično, ako jedan granski ugovor napravi iskorak, onda slijede svi, a mi moramo voditi računa da nam proračun bude održiv. Nastavit ćemo razgovore i ići naprijed u okviru onoga što je fiskalno moguće," istaknuo je premijer.
 
Predsjednica mora nastaviti posao koji radi
 
Upitan za komentar predsjedničina odabira tjednika za intervju i objavu kandidature, Plenković je kazao da misli kako je to moglo biti i negdje drugdje, ali da predsjednica mora ići naprijed. 
 
"Sprema se za kampanju da ponovno dobije povjerenje većine hrvatskih birača", rekao je. 
 
Ponovio je da HDZ-ova potpora nije upitna. "Želimo da cijela stranka bude maksimalno angažirana, jer treba nastaviti posao koji radi", kazao je predsjednik Vlade Plenković.
 
Govoreći o prelasku saborskih zastupnika iz jednog stranačkog kluba u drugi, premijer je istaknuo da je mandat saborskih zastupnika neopoziv. "Iz Kluba HDZ-a otišlo je nekoliko zastupnika, nama nitko nije došao, mi smo tu vrlo čvrsti i konzistentni. Ne možemo vratiti mandate onih koji su otišli. Takav je Ustav, takvi su naši zakoni."
 
Sudovi zaduženi za ujednačavanje sudske prakse 
 
Što se tiče pokliča "Za dom spremni", predsjednik Vlade kazao je da policija mora postupati uvijek kada misli da je počinjen prekršaj. Pojasnio je da je za ujednačavanje sudske prakse zadužena sudbena, a ne izvršna vlast.
 
"Mi kao Vlada i kao stranka nemamo nikakvih dilema u osudi zločina počinjenih za vrijeme NDH i ustaškog režima. Tu smo bili vrlo jasni i vrlo decidirani, a na sudovima je da razmišljaju o tome kako ujednačiti praksu," rekao je Plenković.
 
Govoriti o dobrim stvarima
 
Plenković je istaknuo nadahnute propovijedi mons. Barišića i novoga sinjskoga gvardijana fra Ante Čove. Upitan za komentar poruke nadbiskupa Barišića kako su potrebne veće plaće, podsjetio je da su plaće veće u mandatu ove Vlade. 
 
"Povećali smo prosječne plaće, minimalnu plaću, imamo i gospodarski rast”, poručio je na kraju predsjednik Vlade Andrej Plenković.


Pisane vijesti | Andrej Plenković