Predsjednik Vlade Plenković najavio isplatu božićnica do kraja godine

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/14 prosinca/11. sj. VRH.jpg

Božićnice će se do kraja godine isplatiti u okviru preraspodjela, sukladno zakonskim okvirima do 5 posto sa svih razdjela proračunskih korisnika.

Otvarajući 11. sjednicu Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Andrej Plenković izvijestio je o svom službenom posjetu Berlinu, ocijenivši ga vrlo kvalitetnim. Prvog dana posjeta, predsjednik Vlade se susreo s predstavnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj. „Čuli smo njihove želje i očekivanja od hrvatske Vlade“, rekao je, dodavši da je bilo riječi i o „našem odnosu prema Hrvatima izvan Hrvatske, kao i o potpori unaprjeđenju daljnjih odnosa s Njemačkom“.
 
Kazao je i da su razgovori sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel bili jako dobri i u kontekstu unaprjeđenja političkih i prijateljskih odnosa, ali i gospodarskih veza, trgovinske razmjene, ulaganja i turizma. „Dotakli smo se i ključnih pitanja koja su važna za stabilnost Europe, za jugoistok Europe, proces proširenja, kao i o suradnji Hrvatske i Njemačke u tom kontekstu“, rekao je predsjednik Vlade i nastavio: „Mislim da je to dobar doprinos daljnjem pozicioniranju Hrvatske kao odgovorne članice Europske unije, jedne od ključnih zemalja srednje i istočne Europe, koja vrlo čvrsto i jasno pokazuje da se politika može voditi bez populizma i da se izbori mogu pobjeđivati na taj način. I to je ono što u ovom trenutku najviše veže vladajuću većinu u Hrvatskoj i Njemačkoj, pogotovo što oni imaju izborni ciklus iduće godine“.
 
Predsjednik Vlade izvijestio je i da je prošloga tjedna sudjelovao na sjednici Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je održan u Vukovaru, gdje je bio veliki broj hrvatskih iseljenika iz svih dijelova svijeta. „Mislim da Hrvati izvan Hrvatske očekuju od Vlade da u mandatu koji je pred nama pokaže jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, kvalitetniju komunikaciju, projektnu i financijsku potporu, od učenja hrvatskog jezika pa do većeg omogućavanja sudjelovanja naših iseljenika u izbornom procesu za koji su izrazito zainteresirani. To je jedna od tema kojom ćemo se u budućnosti pozabaviti vodeći računa o tehnološkim mogućnostima i komparativnoj praksi drugih zemalja“, kazao je.

Osvrnuo se i na odnose Hrvatske i Srbije u kontekstu otvaranja poglavlja 26. „Nema ničeg dramatičnog, riječ je o procesu koji traje, o načinu komunikacije i pregovora koji je etabliran i u kojemu ja ne vidim ništa sporno, dapače, očekujem da se vrlo brzo smire izjave. Hrvatska je odgovorna članica Unije koja želi stabilnost i napredak svojih susjeda. Prema tome, očekujem i od Srbije da pristupi ovom pitanju na konstruktivan način koji je u interesu obje zemlje“, rekao je predsjednik Vlade. Istaknuo je da to govori i radi javnosti u Srbiji i vlade u Srbiji , ali i hrvatske javnosti. Podsjetio je da je Hrvatska dala privolu za otvaranje dva pregovaračka poglavlja između Europske unije i Srbije u okviru međuvladine konferencije koja je održana u utorak - na poglavlje 5 koje se odnosi na javne nabave i na poglavlje 25 koje se odnosi na znanost i istraživanje, ali da je zadržala rezervu o poglavlju 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

"Želim poslati poruku da Hrvatska ima određena očekivanja koje Srbija i njezina vlast trebaju ispuniti kada je riječ o pravima hrvatske nacionalne manjine, osobito u pogledu obrazovanja, i to u kontekstu i osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika“, rekao je predsjednik Vlade i nastavio: „Mi smatramo da uz jedan prilično jednostavan i konkretan angažman Srbija može poslati odgovarajući signal i tada će se ispuniti pretpostavke i za otvaranje tog poglavlja“.

"Vodili smo dijalog i s predstavnicima Hrvata u Srbiji, razumijemo te probleme. Postoje određene obveze koje su na stolu već dugi niz godina i očekujem da će se to riješiti", zaključio je. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će sutra sudjelovati na sastanku Europskog vijeća, kojemu je jedna od glavnih tema pitanje migracija te u tom kontekstu pojačanje unutarnje sigurnosti na razini Europske unije. Također, razgovarat će se o širim zbivanjima koja se tiču trgovinskih mjera na globalnoj razini te o bitnim odlukama koje se tiču odnosa s Rusijom i Ukrajinom.
 
„Primičemo se polako kraju godine i zaokružujemo ciklus naših ključnih političkih prioriteta u prvih šezdesetak dana rada ove Vlade. Iza nas je cjelovita porezna reforma, iza nas je novi zakon o javnim nabavama, pred nama je sutra usvajanje državnoga proračuna za 2017. godinu. Smatramo da smo time u vrlo kratkom roku ispunili ona temeljna očekivanja Vlade Republike Hrvatske vis-à-vis hrvatske javnosti i Hrvatskoga sabora i vjerujem da će sutra u Hrvatskom saboru ovaj temeljni akt provođenja svih naših politika također biti prihvaćen“, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Najavio je da će se u ponedjeljak, 19. prosinca, održati sastanak Vlade sa Zajednicom hrvatskih županija. „Cilj tog sastanka je da dogovorimo temeljne smjernice naše suradnje, da zajednički budemo svjesni prioriteta na županijskim razinama i da imamo jedan prirodan refleks potpore onim projektima koji su važni pojedinim dijelovima Hrvatske“, kazao je premijer Plenković i ministrima poručio da od njih očekuje da se dobro informiraju u pripremi za taj sastanak o onome što njihova ministarstva rade u pojedinim resorima te o tome kako mogu planirati suradnju u godinama koje su pred nama u ovome mandatu. Dodao je da će na sastanku biti i predstavnici udruga gradova i općina. „To će nam koristiti i kod planiranja budućih državnih proračuna u godinama koje su pred nama“, naglasio je. 
 
„Želim napomenuti da smo u fazi razgovora s našim socijalnim partnerima, sindikatima iz javnih i državnih službi. Očekujem da se ti razgovori nastave u pozitivnom i konstruktivnom tonu“. Najavio je da će Vlada, do kraja ove godine, u koordinaciji Ministarstva financija, pokušati osigurati sredstva kako bi se isplatila božićnica do kraja ove kalendarske godine.  Božićnice će se do kraja godine isplatiti u okviru preraspodjela, sukladno zakonskim okvirima do 5 posto sa svih razdjela proračunskih korisnika.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković