Predsjednik Vlade Plenković: Neće biti novih poreza. Želimo pronaći rješenje kojim bi se smanjili troškovi u zdravstvu

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/27 rujna/DSC_3758.jpg

Po završetku sudjelovanja na konferenciji Dan velikih planova, predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama. 

Kazao je da nedavni istup predsjednice Republike oko nezaposlenosti ne doživljava kao kritiku. Podsjetio je da se i Državni zavod za statistiku korigirao u podacima koje su poslali u Eurostat. „Trebamo raditi na tome da zadržavamo naše ljude što više u zemlji i da ovdje kreiraju svoju budućnost“, dodao je.

Predsjednik Vlade rekao je da ne zna tko stoji iza anonimne kaznene prijave protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka te da se time trebaju baviti policija i Državno odvjetništvo.  

Pojasnio je da je hrvatska Vlada, najodgovornija u kontekstu jedne takve krize kao što je prijetnja krahom najvećeg gospodarskog subjekta u zemlji imala nekoliko odabira.

„Možete ne raditi ništa - privatna je kompanija, slobodno tržište, imamo mehanizme stečaja, pa što rijeka odnese neka nosi. Imate i opciju da date još nešto malo novaca na neki kreativan način pa se onda za tri mjeseca nađete u istoj situaciji, jer očito da oni koji su zaduženi da posuđuju likvidnost, a to su prije svega banke, kreditne institucije, poslovni partneri, tada to više nisu htjeli“, rekao je predsjednik Vlade. Opcija nacionalizacije, dodao je, također nije dolazila u obzir u zemlji zapadne demokracije kao što je Hrvatska.

Jedina opcija koja je bila moguća, nastavio je predsjednik Vlade, da se na temelju komparativne prakse drugih zemalja pronađe zakonski i institucionalni okvir koji će spriječiti krah kompanije, gubitak radnih mjesta, omogućiti restrukturiranje i spriječiti ono što je najvažnije - nekontroliranu lančanu reakciju na hrvatsko gospodarstvo, na financijski sustav, u konačnici i na turističku sezonu. Dodao je da su po njemu svi su dosad zacrtani ciljevi vezani uz Agrokor ostvareni.

„Radi se o procesu kojim upravljamo na način da smo imenovali izvanrednoga povjerenika i da očekujemo da u sve one stručne savjete koje rade renomirane svjetske kuće, dakle ne samo revizija nego i oni koji su zaduženi za poslovno, financijsko, pravno restrukturiranje i savjetovanje, pomognu da se na kraju dođe do cilja, a cilj je održivost funkcioniranja kompanija u sustavu Agrokora, održavanje radnih mjesta i stabilnost hrvatske ekonomije“, istaknuo je predsjednik Vlade. 

Naglasio je da izrazito obazriv u cijelom ovom procesu komuniciranja oko krize u najvećoj kompaniji od nultog trenutka kada je ona došla na radar Vlade te će tako i nastaviti.

Poručio je da nije vidio financijsko izvješća Agrokora te da će ga komentirati kada ono bude objavljeno.

Predsjednik Vlade istaknuo je da neće biti novih poreznih opterećenja te da Vlada želi pronaći rješenje kojim bi se smanjili troškovi u zdravstvu, pa i racionalizacijom troškova.

„Činjenica je da moderno zdravstvo, bilo da je u Hrvatskoj, Europi ili globalno, košta i to košta dosta. Koštaju lijekovi, koštaju i moderni uređaji koji su  ključni za dostupnost zdravstvenih usluga. To je tema kojoj će Vlada pristupit na cjelovit način u  kontekstu naše politike pametne fiskalne konsolidacije“, kazao je.

Govoreći o saborskom istražnom povjerenstvu za Agrokor, predsjednik Vlade naglasio je da nema nikakav razlog za bilo kakve odluke koje bi opstruirale i najmanju sitnicu kada je riječ o transparentnosti.

„Mi želimo je da rad bilo kakvog istražnog povjerenstva ne utječe na one aktivnosti koje rade pravosudne institucije, niti da se osnivanje povjerenstva uvjetuje na bilo koji način s obavezom Hrvatskog sabora, a to je da izabere nove ustavne suce. Nije dobro da predstavnička tijela Republike Hrvatske, a najviše predstavničko tijelo je Sabor, dolazi u poziciju zbog većine koja je potrebna za donošenje odluka, da neke političke stranke ucjenjuju odabir ustavnih sudaca  s nekim drugim odlukama. To su odvojene stvari a takve trebaju i ostati“, poručio je predsjednik Vlade.


 

Pisane vijesti | Andrej Plenković