Predsjednik Vlade Plenković: Ova Vlada iskazuje poštovanje prema braniteljima i ispunjava svoje obveze

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/20 prosinca/H20161220014419.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i  ministar branitelja Tomo Medved uručili su danas, u Vojarni „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici,  ključeve 105 osobnih vozila 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima I. skupine. 

Na ovaj način  Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo hrvatskih branitelja ispunili su  svoju zakonsku obvezu, ali i svoju moralnu obvezu prema hrvatskim braniteljima, s obzirom na sve što su dali i žrtvovali u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu za Hrvatsku“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Naglasio je da će njegova Vlada nastaviti brinuti o hrvatskim braniteljima i kroz donošenje jedinstvenog zakona o pravima hrvatskih branitelja, kao i odgovarajućim proračunskim sredstvima i sredstvima koja su predviđena za indeksaciju mirovina, što ranije nije bio slučaj.  Dodao je da je  ovo Vlada u kojoj su dva bivša zapovjednika hrvatskih gardijskih brigada, I. i IV., ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik i ministar obrane Damir Krstičević. „To je također jedna poruka o dostojanstvu Domovinskoga rata i dignitetu prema hrvatskim braniteljima koju svakodnevno šaljemo“, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Dodjelom osobnih automobila najtežim stradalnicima iz Domovinskog rata Ministarstvo hrvatskih branitelja ispunjava svoju zakonsku obvezu, a osobni automobil im omogućuje veću samostalnost u obavljanju svakodnevnih obveza, čime podiže kvalitetu života HRVI 100% I. skupine, ali i njihovih obitelji. Ukupno je dodijeljeno 105 osobnih automobila koji svojim tehničkim karakteristikama u potpunosti odgovaraju zahtjevima HRVI 100% I. skupine. Za nabavu  automobila Ministarstvo hrvatskih branitelja je osiguralo 15,8 milijuna kuna te dodatnih 830 tisuća kuna za prilagodbu vozila. Ministarstvo je također osiguralo novac za troškove poreza na dodanu vrijednost i za posebni porez na motorna vozila (4,7 milijuna kuna).  Od 2004. godine do danas, dodijeljeno je 878 osobnih automobila sveukupne vrijednosti 125,9 milijuna kuna.
 
Za 2017. godinu planirana je nova dodjela osobnih automobila za ukupno 133 HRVI 100% I skupine, a sukladno predviđenim zakonskim izmjenama, planira se dodjela automobila za još 86 osoba, pripadnika postrojbi HVO koje nisu imale ostvaren status hrvatskog branitelja. Najavljenim novim jedinstvenim zakonom i dalje će biti predviđena mogućnost dodjele osobnog automobila s ugrađenim prilagodbama.
 
Foto: Hina

Pisane vijesti