Predsjednik Vlade Plenković: Presuda Mladiću je primjerena

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je danas presudu Raspravnoga vijeća Haškoga suda Ratku Mladiću. 


„Vlada Republike Hrvatske primila je informaciju o osuđujućoj prvostupanjskoj presudi Ratku Mladiću i doživotnoj kazni zatvora koja mu je određena. S obzirom na najteža kaznena djela zločina protiv čovječnosti koja su bila predmetom optužnice, s obzirom na sve u čemu je sudjelovao Mladić i zbog čega je taj udruženi zločinački pothvat poduzet u Bosni i Hercegovini, kao i na potvrđen genocid u Srebrenici, ova je presuda primjerena“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Dodao je da, nažalost, u ovoj presudi nije spomenuto tadašnje državno vodstvo Srbije. Na novinarski upit o mogućem procesuiranju Mladića za zločine u Hrvatskoj, predsjednik Vlade kazao je da na to pitanje mora odgovoriti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.
 
„Nažalost, predmet ove optužnice nisu bili zločini počinjeni na teritoriju Republike Hrvatske. Nama je zbog toga žao, bilo bi dobro da je i to bio dio optužnice Haškoga tužiteljstva. Međutim, oni su očito, zbog obimnosti predmeta, procijenili da to nije slučaj", istaknuo je.
 
Upitan zašto HDZ-ovi članovi saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor danas nisu izglasali prestanak rada povjerenstva, predsjednik Vlade je kazao da su oni već dali jasnu izjavu.  
 
„Postoji samo zakonska odredba koja se primjenjuje od ponedjeljka. Nešto se događa po sili zakona, već tjednima je to sasvim jasno i izvjesno. Napravili su upravo ono što je trebalo napraviti“, pojasnio je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da očito ima kolega u Hrvatskome saboru, koji ne poznaju dobro zakone i njihove konkretne posljedice.

Pisane vijesti | Andrej Plenković