Predsjednik Vlade Plenković primio povjerenicu EK za promet Violetu Bulc

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s povjerenicom EK za promet Violetom Bulc. Uz predsjednika Vlade prisutne su bile državne tajnice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac i Maja Markovčić Kostelac te ravnatelj policije Nikola Milina. 

Uvodno je predsjednik Vlade obavijestio povjerenicu Bulc o prioritetima Republike Hrvatske kod predsjedanja Vijećem EU 2020. godine te o konkretnim projektima iz sektora prometa. 
 
Istaknuo je važnost uključivanja dionice Zagreb – Krapina - Pragersko u osnovnu prometnu mrežu EU kao poveznice mediteranskog i baltičko jadranskog koridora. Na taj način omogućit će se financiranje projekata bitnih za razvoj hrvatskih luka te cestovnog i željezničkog prometa što će imat pozitivan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.
 
Također, razgovaralo se i o provedbi projekata financiranih iz fonda CEF (Connecting Europe Facility) te regionalnoj prometnoj suradnji tj. regiji Jugoistočne Europe. 
 
Poseban naglasak stavljen je na povećanju sigurnosti u cestovnom prometu. 
 
Na sastanku je dogovoreno da će se TEN-T dani, najveća konferencija iz područja prometa u EU, održati u Hrvatskoj u prvoj polovici 2020. godine, tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU.

Pisane vijesti