Predsjednik Vlade Plenković: Promijenit ćemo sustav isplate putnih troškova kako bismo onemogućili manipulacije

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/6 ožujka/DSC_1970.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izvijestio je danas na konferenciji za medije o novim saznanjima glede putnih naloga koji su se izdavali u proteklom vremenu. 

Naime, premijer Plenković prije mjesec dana zatražio je od nadležnih službi u Vladi da se vrlo temeljito provjere i drugi putni nalozi, uz one trojice posebnih savjetnika u mandatu bivšeg premijera Milanovića. „Informacije koje sam dobio upućuju na zaključak da postoji još niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede određenih putnih naloga koji su izdavani u proteklom vremenu. Stoga sam obavijestio državnog odvjetnika o tim novim informacijama i sumnjama da su počinjena i druga kaznena djela, osim u vezi ova tri slučaja“, kazao je premijer Plenković  ističući da mu je najvažnije da se utvrdi puna istina o ovom slučaju.

Najavio je promjenu dosadašnjeg sustava isplate putnih troškova, prema kojem su se za putne naloge isplaćivali predujmovi za troškove izravno na ruke djelatnicima, odnosno dužnosnicima, koji putuju. Ubuduće će se te radnje izvršavati putem transfera na bankovne račune čime će se onemogućiti manipulacija.

Na novinarsko pitanje, predsjednik Vlade potvrdio je da su se sumnjive radnje s putnim nalozima odvijale i nakon mandata bivšeg premijera Milanovića, no dodao kako ne može govoriti detaljnije o stvarima koje su predmet izvida. „Važno je da javnost zna da smo napravili internu istragu temeljem koje s visokim stupnjem sigurnosti možemo procijeniti da su se nepravilnosti i nezakonitosti nastavile“, rekao je.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan kazao je da je cjelokupni predmet preuzeo Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te da se poduzimaju sve zakonom propisane radnje radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti. „Postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela, a potencijalno se radi o kaznenim djelima zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave“, dodao je.  

Pisane vijesti | Andrej Plenković