Razgovaramo s Italijom o priznavanju hrvatskog jezika u regiji Furlanija

  • Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/13 srpnja/Foto1.jpg

Drugog dana boravka u Trstu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Hrvatske zajednice Trst i predsjednikom Saveza hrvatskih zajednica u Talijanskoj Republici Damirom Murkovićem. 

Izrazivši zadovoljstvo današnjim sastankom, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Talijanskoj Republici Damir Murković godinama brine o položaju 15 tisuća Hrvata, koji žive u regiji Furlanija-Julijska krajina. 
 
„Oni su angažirani, brinu se za svoja kulturna prava i položaj hrvatskoga jezika te nastoje okupljati i baštiniti nasljeđe onih Hrvata koji su autohtoni u ovom dijelu Italije, ali i onih koji su novopridošli tijekom proteklih dvadesetak godina“, poručio je Plenković. 
 
Predsjednik Vlade kazao je da je status priznavanja hrvatskog jezika u regiji Furlanija na dnevnom redu između Hrvatske i Italije. Naglasio je da su Talijani nacionalna manjina koja u Hrvatskoj uživa sva prava. Izrazio je zadovoljstvo što je zastupnik talijanske manjine Furio Radin sada i potpredsjednik Hrvatskog sabora.
 
„To su važni politički signali koje Hrvatska kao zrela europska zemlja upućuje u svojoj politici prema manjinama i očekujemo da u širem kontekstu razgovora s Italijom učinimo daljnje napore u zaštiti prava Hrvata koji žive u Italiji“, zaključio je Plenković. 
 
Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković