Predsjednik Vlade Plenković s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Visentinijem

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/13 ožujka/svi 3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Lucom Visentinijem.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, a uz glavnog tajnika Visentinija na sastanku su sudjelovali i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.
 
Predsjednik Vlade Plenković govorio je o aktivnostima Vlade u provođenju reformi te suradnji sa socijalnim partnerima.
 
Po završetku sastanka, u izjavi za medije, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izvijestio je da se na sastanku razgovaralo o jačanju socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj, prvenstveno po pitanju europskih tema i načina na koji se koordinira europski semestar.
 
Ministar Pavić naglasio je Vlada poduprla inicijativu sindikata za veće plaće jer se jedino na taj način može zadržati mlade u Republici Hrvatskoj.  
 
Bilo je riječi i o Europskom stupu socijalnih prava, koji je potvrđen na europskom sastanku na vrhu u Göteborgu.
 
Ministar Pavić podsjetio je da je predsjednik Vlade uoči odlaska u Göteborg okupio predstavnike Gospodarsko socijalnog vijeće te je dogovoreno da će se ovakvi sastanci održavati svakih šest mjeseci.
 
"Uskoro će se održati sastanak s predsjednikom Vlade o toj temi", najavio je ministar Pavić.
 
Naglasio je da Vlada podupire i inicijativu za izjednačavanje privatnog i poslovnog života. U tom kontekstu posebno je istaknuo natječaj iz Europskog socijalnog fonda od 300 milijuna kuna za produljenje rada vrtića.
 
Ministar Pavić izvijestio je da se razgovaralo i o mnogim zakonskim prijedlozima, spomenuvši pri tom paket mjera za povećanje minimalne plaće. "Prošlogodišnja reforma je prvi korak i ova je Vlada ukupno povećala minimalnu plaću za 10 posto, dok su sve prethodne vlade u 9 godina povećale za 13,4 posto", naglasio je.
 
Poručio je da je cilj Vlade do 2020. godine imati minimalnu plaću u iznosu od 50 posto prosječne plaće, ali čuvajući industrije koje su radno intenzivne. Kazao je da se stoga upravo završava paket horizontalnih potpora koji će se uputiti Bruxellesu za hrvatsku tekstilnu, kožarsku, drvnu i metalsku industriju.
 
"Uskoro ćemo krenuti u drugi korak reforme, a to je ukidanje olakšice za minimalnu plaću. Nije nam cilj da poslodavci stavljaju ljude na minimalnu plaću već radno-intenzivnim industrijama osigurati potpore, a za sve ostale da plaće u Hrvatskoj rastu", rekao je ministar.
 
Što se tiče mirovinske reforme, ministar Pavić je pojasnio da Vlada kreće u proces mirovinske reforme i da će sindikati biti uključeni u cijeli proces.
 
"Naveli smo da nam je cilj održivost mirovinskog sustava, ali i adekvatnost mirovina", zaključio je ministar Pavić.
 
Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata Luca Visentini kazao je da se na sastanku razgovaralo o unaprjeđenju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj te je pokazana vrlo jasna i eksplicitna predanost Vlade da se pokuša ojačati suradnja sa socijalnim partnerima, posebno sa sindikatima.
 
Kazao je da Vladu i sindikate očekuje delikatna rasprava o reformi mirovinskog sustava, dodavši da su Vladi preporučili da kod mirovinske reforme ne uzme u obzir samo proračunske već i socijalne elemente kako bi se osiguralo da sustav bude istovremeno održiv i adekvatan.

"Moram reći da je ministar vrlo jasno potvrdio da će ta dva elementa biti uravnotežena", ustvrdio je glavni tajnik Visentini.

Rekao je da se razgovaralo i o implementaciji Europskog socijalnog stupa te povećanju plaća radnicima.  

Glavni tajnik Visentini pozvao je Hrvatsku da u lipnju sudjeluje na konferenciji u Sofiji na kojoj će se raspravljati o povećanju plaća i poboljšanju uvjeta rada za europske i hrvatske radnike, a ministar Marko Pavić je potvrdio da će se Hrvatska odazvati.

 

 

Pisane vijesti | Andrej Plenković