Predsjednik Vlade Plenković s ministrom vanjskih poslova Rumunjske Teodor-Viorelom Meleşcanuom

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/9 ožujka/1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima ministra vanjskih poslova Rumunjske  Teodor-Viorela Meleşcanua.

Predsjednik Vlade Plenković i ministar Meleşcanu konstatirali su pozitivne trendove u svim razinama bilateralnih odnosa, od  politika Europske unije i suradnje u NATO-u, do bilateralne gospodarske suradnje, a trend tih odnosa potvrđuju posjeti hrvatskih i rumunjskih dužnosnika.
 
U tom kontekstu, ministar Meleşcanu predsjedniku Vlade uputio je poziv predsjednice Vlade Rumunjske Viorice Dăncile  za posjet Bukureštu, koji je predsjednik Plenković sa zadovoljstvom prihvatio.
 
Dogovoreno je da će se u narednom razdoblju posebna pozornost posvetiti daljnjem intenziviranju suradnje u turizmu, energetici te pitanjima obrane i obrambene industrije.
 
Razgovaralo se i o predstojećem predsjedanju Rumunjske, Finske i Hrvatske Vijećem EU (2019.-2020.), pripremama i prioritetima predsjedanja te specifičnostima koje zemlje Dunavskog bazena mogu ponuditi Europi.
 
Izraženo je zadovoljstvo obostranim položajem nacionalnih manjina u dvije zemlje te naglašena predanost nastavku međusobne potpore nacionalnim manjinama u Hrvatskoj i Rumunjskoj.  
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Vanjski i europski poslovi | Andrej Plenković