Predsjednik Vlade Plenković: Schengen i euro uvest će nas u uži krug europskoga projekta i na tome intenzivno radimo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, danas je, nakon sudjelovanja na konferenciji Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke pod nazivom „Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj“, odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama. 

Presdjednik Vlade Plenković je naglasio kako se konferencijom žele inicirati javne političke i stručne rasprave o temi važnoj za budućnost Hrvatske, zahvalivši svim stručnjacima koji su radili na pripremi ovog strateškog dokumenta. Kazao je da europska politika ove Vlade ima dva referentna cilja, a to je ispunjavanje svih kriterija nužnih za ulazak u Schengenski prostor, a što se tiče eura, ideja je iskoristiti predsjedanje Europskim vijećem 2020. za ulazak u tečajni mehanizam, ERM II.
 
,,Na taj način bili bismo  spremni, u godinama koje slijede, u cijelosti ispuniti sve kriterije za pristupanje eurozoni'', rekao je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da se Hrvatska u svom ugovoru za pristupanje Europskoj uniji, potvrđenom na referendumu u siječnju 2012., odlučila pristupiti svim aspektima europske integracije.
 
„Ova dva aspekta činili bi nas užim krugom europskoga projekta i na tome ćemo intenzivno raditi“, naveo je predsjednik Vlade.
 
Očekuje da će rasprava koja će uslijediti biti korisna i argumentirana te da će reflektirati stajališta svih političkih aktera, stručnjaka i javnosti. Na novinarski upit, predsjednik Vlade Plenković odgovorio je da oko uvođenja eura nema potrebe za novim referendumom.
 
„Obično se držimo pravila „ne dvaput o istome“, kazao je.
 
Dodao je da neće licitirati datumima,  jer se radi o poslu za razdoblje od dva mandata Hrvatskoga sabora i Vlade. Pojasnio je da su ciljevi  Vlade, nakon temeljite analize trendova,  smanjenja udjela duga u BDP-u, fiskalna konsolidacija i disciplina te izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. 
 
„Trendovi idu nama u prilog, a od pet kriterija, praktično četiri je Hrvatska ispunila“ napomenuo je predsjednik Vlade Plenković.
Komentirajući različite teorije o štetnosti uvođenja eura, posebice o europskim cijenama na postojeće hrvatske plaće, predsjednik Vlade ustvrdio je da to jednostavno nije točno, jer podaci govore upravo suprotno - o trendu puno većeg povećanja plaća u državama srednje i istočne Europe, te o manjem rastu cijena. Također je naglasio važnost efekata koji se odnose na tečajni rizik, smanjivanje transakcijskih troškova te na globalni kredibilitet zemlje.
 
„Smanjivanje kamata za poduzetnike, državu, za građane dovest će do vrlo jasne pozitivne lančane reakcije“, kazao je presdjednik Vlade, dodavši da je država tu da kontrolira eventualne zloporabe i korištenje konverzije za neutemeljeni profit.
 
Predsjednik Vlade Plenković je naglasio važnost konteksta političke stabilnosti zemlje, njezinih institucija, političkih stranaka i  ukupnog ozračja, kao preduvjet za bilo kakav rast gospodarstva.
 
„Onome kome ta temeljna jednadžba nije jasna, ima problem“, ponovio je.
 
Potvrdio je da su sva nastojanja Vlade usmjerena upravo na stabilnost i predvidljivost, jer kapital ide tamo gdje je pouzdan pravni i fiskalni okvir, gdje su transparentne javne nabave, gdje se suzbija korupcija i gdje se poslovni plan može ostvariti u nekom razumnom roku.  
 
„Govorimo o procesu koji će trajati priličan broj godina i ne vidim što bi bilo tko u ovom trenutku mogao isticati kao svojevrsnu ogradu ili zamjerku ambiciji  Hrvatske koja je na pragu ispunjavanja kriterija“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Dodao je da je europski projekt jači i vjerodostojniji što je veći broj članica eurozone.
 
Na pitanje o novim okolnostima u vezi s Agrokorom, predsjednik Vlade kazao je da se osjeća potpuno mirnim jer je uvjeren da je sve što radi, dobro i korisno za državu.
 
,,Demokratsko pravo opozicije je pokrenuti inicijativu za opoziv Vlade,  pa ako u svom doprinosu stabilnosti, restrukturiranju i rješavanju problema to žele činiti na osebujan i teatralan način, uz to što je lider oporbe neformalno postao glasnogovornik gospodina Todorića, dobrodošli su'', poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Podsjetio je da je velik broj političkih aktera promijenio retoriku za 180 stupnjeva, te ima dojam kako dio javnosti pati od kolektivne amnezije. Upozorio je da je oporba punih pet mjeseci „pjevala potpuno drugačiju pjesmu“, tvrdeći da Vlada štiti gospodina Todorića, a od rujna mu praktično postaje glasnogovornikom.
 
„Za razliku od njih, Vlada i HDZ imaju vrlo jasno i čvrsto postavljene ciljeve: spriječiti destabilizaciju hrvatskoga gospodarstva i financijskog sustava, zadržati radna mjesta, omogućiti sve preduvjete za najbolju turističku sezonu u povijesti“, istaknuo je predsjednik Vlade Plenković.
 
Najavio je kako će o svemu onome što trenutno radi izvanredna uprava javnost čuti danas, kada budu predstavljeni poslovni planovi restrukturiranja svih kompanija u sustavu koncerna, nakon čega slijedi proces koji će završiti nagodbom.
 
„Sve se to radi u miru, tiho, profesionalno i odgovorno, s ciljem, da se, kad se kompanija nađe u takvom problemu. dođe do svježe likvidnosti i omogući cijeli proces bez trošenja  jedne lipe hrvatskih poreznih obveznika.  To je ono što mi radimo. Sve drugo je dio političkog teatra'', upozorio je predsjednik Vlade.
 
Na upit o odluci švicarskog Saveznog vrhovnoga suda o odbijanju zahtjeva Republike Hrvatske za poništajem arbitražne odluke UNCITRAL-a u predmetu INA-MOL, predsjednik Vlade kazao je da Vlada, glede tog procesa pokrenutog 2014. godine, nažalost, nema na raspolaganju dodatnih pravnih lijekova.
 
Na novinarsko pitanje o zbivanjima u Kataloniji, predsjednik Vlade ponovio je kako Hrvatska želi da se to pitanje riješi u okviru ustavnopravnog okvira španjolskog ustava, kroz dijalog.
 
,,Pravni okvir kakav je danas, ne daje pravni temelj za proglašenje neovisnosti. Želimo da taj proces rezultira intenziviranjem dijaloga i ponovnom uspostavom normalnih demokratskih institucija nakon izbora koji će uslijediti u prosincu“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković