Predsjednik Vlade Plenković: Svi zajedno moramo bolje raditi na većoj prevenciji, a manje na postkonfliktnom djelovanju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u razgovoru s novinarima osvrnuo se na danas održan govor pred Općom skupštinom UN-a, ali i na niz bilateralnih susreta koje je održao tijekom boravka u New Yorku.

Ocijenio je važnim da se pred Općom skupštinom UN-a na precizan način predstavi sažetak ključnih poruka o glavnim međunarodnim pitanjima u ovom trenutku.
 
„Stavili smo naglasak na naše vrijednosti i postignuća u prvih 25 godina članstva u UN-u, budućnost organizacije i njezinu reformu, ali i na ključne teme koje su u ovom trenutku aktualne –od Sjeverne Koreje do ostalih kriznih žarišta. Svi zajedno moramo raditi na većoj prevenciji, a manje na postkonfliktnom djelovanju. Bilo je tu i poruka kako jačati institucije - globalne, regionalne i nacionalne, uključivost, dijalog s poslovnom zajednicom i civilnim društvom“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Osvrnuo se i na granični spor sa Slovenijom kojeg se također dotaknuo u svom govoru. Istaknuo je da je Hrvatska zemlja koja je posvećena i privržena provedbi međunarodnoga prava, ocijenivši da je ono najveći zaštitnik zemalja naše veličine. Naglasivši da se upravo Hrvatska pridržava međunarodnog prava, predsjednik Vlade je rekao kako želi otkloniti suprotne teze.
 
Predsjednik Vlade izdvojio je niz vrijednih bilateralnih susreta koji su održani tijekom boravka u New Yorku – od  japanskog premijera Abea, turskog predsjednika Erdoğana, slovenskog premjera Cerara, predsjedavajućeg predsjedništva Bosne i Hercegovine Čovića te niza drugih europskih lidera.
 
Posebno važnim ocijenio  je razgovor s Michaelom Bloombergom, koji je pokazao interes za suradnju s Hrvatskom. Predsjednik Vlade istaknuo je da je potrebno napraviti dodatne korake koji će Hrvatsku pozicionirati kao  pouzdanu zemlju, predvidljivog pravnog i fiskalnog sustava, transparentnih javnih nabava i sa što manje administrativnih barijera kako bi privukli investitore.

Pisane vijesti | Andrej Plenković