Sjednica: Vlada predstavila Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2022. godine

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/22 rujna/Sjednica VRH/VRH.png

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je da se Vlada usvajanjem ove Strategije opredijelila za društvo s nultom stopom tolerancije prema nasilju. 

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske predstavljena je Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji, za razdoblje od 2017. do 2022. godine, kojom se osigurava nastavak provedbe politike zaštite žrtava nasilja u obitelji s ciljem osiguranja većeg stupnja njihove zaštite i podizanja kvalitete njihova života.
 
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je da se Vlada usvajanjem ove Strategije opredijelila za društvo s nultom stopom tolerancije prema nasilju. 
 
Strategija obuhvaća 7 strateških područja, a to su: prevencija nasilja u obitelji, zakonodavni okvir iz područja zaštite od nasilja u obitelji, zbrinjavanje i potpora žrtvama nasilja u obitelji psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, unaprjeđenje međuresorne suradnje, izobrazba stručnjaka koji rade u području zaštite od nasilja u obitelji te senzibilizacija javnosti za problematiku nasilja u obitelji.
 
Ministrica Murganić pojasnila je da su kroz 33 mjere razrađene aktivnosti čiji su nositelji tijela državne uprave, jedinice lokalne samouprave i jedinice područne (regionalne) samouprave te organizacije civilnoga društva. Naglasila je da je svaka mjera Nacionalne strategije utemeljena na određenom članku Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istambulska konvencija), što čini njezinu dodatnu vrijednost. Ratifikacija predmetne Konvencije u Godišnjem je planu normativnih aktivnosti za IV. tromjesečje 2017. godine.
 
„Za provedbu mjera i aktivnosti u državnom proračunu za 2017. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 161 milijun i 849 tisuća, dok je za 2018. godinu osigurano 69 milijuna i 592 tisuće  kuna te sredstva u iznosu od 69 milijuna 76 tisuća kuna za 2019. godinu“, zaključila je ministrica Murganić.
                                                                                                   
Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Stečajnog zakona, kojim se predlaže potaknuti dužnike na pokretanje predstečajnih postupaka te olakšati provođenje predstečajnog postupka propisivanjem realnih rokova za poduzimanje određenih radnji u postupku. 

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj izvijestio je da uz produljenje za prijavu i utvrđivanje tražbina te izradu plana restrukturiranja, predlaže se i produljenje roka u kojem predstečajni postupak treba završiti i to na 300 dana.

Državni tajnik najvažnijim je ocijenio prijedlog koji omogućava novo zaduženje na način da dužnik može doći do novih financijskih sredstava koji su mu potrebni za normalno poslovanje, odnosno da se izbjegne likvidacija te da se omogući restrukturiranje samog poduzeća.

To će biti provedeno tako da se kod novog zaduženja vjerovniku koji je dao sredstva za privremeno financiranje omogući naplata prije ostalih stečajnih dužnika, osim onih koji su u prvom naplatnom redu, kazao je Turkalj, dodajući da odluku o novom zaduženju donose vjerovnici koji imaju dvije trećine ukupnih tražbina.

Predloženim bi se izmjenama takva mogućnost novog financiranja omogućila i za postupke koji su u tijeku, ako do dana stupanja na snagu predloženih izmjena nije održano ročište za glasovanje o planu restrukturiranja. 

Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o građevnim proizvodima (EU), potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar izvijestio je da Važeći Zakon o građevnim proizvodima uređuje dva područja građevnih proizvoda: usklađeno područje koje obuhvaća građevne proizvode za koje su uvjeti trgovanja uređeni  Uredbom (EU) br. 305/2011, a primjenjuju se u svim državama članicama Europske unije te neusklađeno područje na koje se ne odnosi ova Uredba.
 
Potpredsjednik Štromar kazao je da se donošenjem predloženog zakona osigurava provedba izmijenjene Uredbe (EU) br. 305/2011 za usklađeno područje te se usklađuje neusklađeno područje u dijelu koje je uređeno na isti način kao i za građevne proizvode iz usklađenog područja. Ubrzava se postupak prijavljivanja tijela Europskoj komisiji te se produžuje rok važenja rješenja za provedbu zadaća treće strane u procesu ocjenjivanja i provjere stalnosti svojstava sa šest godina do prestanka ispunjavanja uvjeta za dobivanje tih rješenja. Pojednostavljuje se i postupak provođenja zadaća treće strane koji se provodi prema izdanoj hrvatskoj tehničkoj ocjeni, što znači da tijelo koje provodi zadaće treće strane više ne mora ponavljati ispitivanje građevnog proizvoda koje je provedeno tijekom izrade hrvatske tehničke ocjene.
 
Raspravljalo se i o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju te o Konačnom prijedlogu zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu.
 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim će se u hrvatsko nacionalno pravo prenijeti odredbe triju europskih direktiva.
 
Ministar Božinović pojasnio je da se Prijedlogom zakona uređuju pitanja definicije „mladog vozača“, sustav negativnih prekršajnih bodova, prometovanje biciklista, upravni postupak prilikom izdavanja određenih suglasnosti, liječničke preglede prilikom produženja valjanosti vozačke dozvole nakon navršene 70. godine života, izvanrednog liječničkog pregleda vozača i instruktora vožnje koji su najmanje tri puta u tri godine pravomoćno kažnjeni zbog upravljanja vozilom s nedopuštenom količinom alkohola u krvi te nadzora nad radom autoškola.
 
Tako je nova definicija „mladog vozača“, kazao je ministar Božinović, nadopunjena na način da propisuje kako je to vozač motornog vozila u dobi do navršene 24. godine života koji posjeduje vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Republike Hrvatske.
 
Kod negativnih prekršajnih bodova, pojasnio je ministar, predlaže se sustav po kojem bi se, nakon prikupljenog određenog broja negativnih prekršajnih bodova (9 za mlade vozače, 12 za sve ostale) oduzimala i ukidala vozačka dozvola.
 
Kod uvjeta za prometovanje bicikala, predlaže proširenje obveze nošenja reflektirajućeg prsluka za vrijeme vožnje na sve ceste, neovisno o kategorizaciji i činjenici nalaze li se u naseljenom mjestu ili ne.
 
Ministar Božinović izvijestio je  Prijedlog zakona predlaže uvođenje obaveze podvrgavanju izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu vozača i za one vozače koji su (najmanje) tri puta (unutar rehabilitacijskog roka od 3 godine) pravomoćno kažnjeni za prekršaj upravljanja vozilom s nedopuštenom količinom alkohola u krvi. Nadalje, stanicama za tehničke preglede vozila daje se ovlast obavljanja poslova registracije vozila.
 
Po pitanju otvaranja i rada autoškola, predloženo je rješenje po kojem je ministar nadležan za unutarnje poslove ovlašten da pravilnikom propiše minimalne standarde i postupak izdavanja ovlaštenja za njihovo otvaranje, a napušten je koncept propisivanja minimalnih cijena nastavnih sati te je omogućeno obavljanje poslova stručnog voditelja autoškole, instruktora i predavača bilo temeljem ugovora o radu bilo temeljem ugovora od djelu.
 
Vlada je na današnjoj sjednici donijela i Strategiju nacionalne infrastrukture prostornih podataka 2020. i Strateški plan Nacionalne infrastrukture prostornih podataka za razdoblje 2017. - 2020. Ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek pojasnio je da će se donošenjem ove Strategije pomoći svim dionicima, primarno subjektima Nacionalne infrastrukture prostornih podataka (NIPP), u postizanju usklađivanja s europskom infrastrukturom za prostorne podatke definirane INSPIRE Direktivom. Istom će se dodatno potencirati centraliziran pristup prostornim podacima u sustavu državne uprave kroz geoportal NIPP-a, što će rezultirati većom učinkovitosti državne uprave u područjima koja su direktno ili indirektno vezana za prostorne podatke. Ispunjavanjem ciljeva strategije povećat će se broj do sada prisutnih prostornih podataka, i to primarno s regionalne i lokalne razine, gdje se i očekuje najveći broj novih subjekata NIPP-a.
 
Izmijenjena je i dopunjena Uredba o kriterijima za oslobođenje ili umanjenje upravno-kaznene mjere. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je da se da se ova Uredba nadovezuje na Zakon o postupcima naknade štete zbog povrede prava tržišnog natjecanja, koji je nedavno usvojen u Hrvatskom saboru. Također, u hrvatski pravni sustav prenesena je Direktiva koja omogućava poduzetnicima koji su pretrpjeli štetu zbog nepostojanja primjerenog tržišnog natjecanja da tu štetu naplate i sudskim putem. 
 
„Ova Uredba donosi i kriterije kojima se poduzetnike može osloboditi od plaćanja upravno - kaznene mjere i umanjiti iznos te mjere ukoliko poduzetnik Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja ponudi suradnju i dokaze pri otkrivanju, odnosno prijavi kartela“, pojasnila je potpredsjednica Dalić.  Zakon o postupcima naknade štete, nastavila je potpredsjednica Dalić, uveo je mogućnost tzv. poduzetnika pokajnika koji onda sam prijavljuje Agenciji kartelsko ponašanje i ponašanja koja su suprotna pravilima tržišnog natjecanja. 
 
Predstavljajući Odluku o pokretanju postupaka za ustrojavanje diplomskih sveučilišnih studija, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija te poslijediplomskih studija za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da Oružanim snagama Republike Hrvatske trebaju visoko obrazovani kadrovi kako bi se učinkovito odgovorilo na sve ugroze i rizike te pružila adekvatna zaštita hrvatskim građanima. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozdravila je donošenje ove Odluke.
 
Dana je suglasnost na Odluku Skupštine Istarske županije o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Lučke uprave Rabac, a koja se odnosi na proširenje lučkog područja luke Trget, koje se planira koristiti za komunalni vez lokalnog stanovništva i za nautički vez za nautičare, te utvrđivanje lučkog područja Prtlog, koje će se koristiti za komunalni vez lokalnog stanovništva.
 
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izvijestila je da se ovlašćuje predstavnik Vlade Republike Hrvatske da na sjednici Glavne skupštine društva Đuro Đaković Grupa d.d prihvati odluku kojom se otvara dokapitalizacija društva.
 
Dokapitalizacija društva bi se provela na Zagrebačkoj burzi, kazala je potpredsjednica Dalić, na način da bi bio ponuđen paket dionica sačinjen od 12,5 milijuna Novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 20 kuna. Dodala je da se za kupnju ovih dionica mogu javiti svi  ulagatelji koji će za upisane vrijednosne papire uplatiti iznos od najmanje 800 tisuća kuna.
 
„Izdavanje Novih dionica smatrat će se uspješno izvršenim ako se u unaprijed utvrđenom roku za upis i uplatu upiše i uplati svih 12.5 milijuna Novih dionica“, rekla je potpredsjednica Dalić.
 
Ovom skupštinskom odlukom, rekla je potpredsjednica Vlade, isključilo bi se i pravo postojećih dioničara da sudjeluju u ovoj dokapitalizaciji, a Skupština bi donijela i odgovarajuće odluke koje bi omogućile da se ne izdaje prostor.   
 
Vlada je prihvatila Izvješće o provedbi Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti u 2016. godini, kao i Dvogodišnje izvješće za razdoblje od 2013. do 2015. godine o ispunjavanju obveza iz Plana zaštite zraka, ozonskog sloja i ublažavanja klimatskih promjena u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2013. do 2017. godine.
 
Vlada RH/Hina

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade | Andrej Plenković