Predsjednik Vlade Plenković u Beču: Visok stupanj suglasja s Austrijom o bilateralnim i međunarodnim pitanjima

  • Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/5 svibnja/IMG_3231.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravio je danas u radnom posjetu Republici Austriji. Sastao se sa saveznim kancelarom Christianom Kernom i saveznim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom te održao predavanje na Diplomatskoj akademiji Beč. 

Premijer Plenković se u veleposlanstvu RH u Beču sastao i s predstavnicima hrvatskog iseljeništva u Republici Austriji.
 
Nakon sastanka u Vladi Republike Austrije, premijer Plenković i austrijski kancelar Kern dali su izjave za medije.
 
Austrijski kancelar Kern zahvalio je predsjedniku Vlade Plenkoviću na posjetu. Kazao je da je Hrvatska jedan od najvažnijih partnera Austriji u Europi, osobito u okviru članstva u Europskoj uniji.  Istaknuo je da gotovo 700 austrijskih poduzeća u Hrvatskoj ima svoja predstavništva u kojima je zaposleno više od 35.000 ljudi te da je Hrvatska austrijskim državljanima jedna od najomiljenijih destinacija za odmor. Dodao je da su danas još više produbljeni dobri odnosi dviju zemalja te da se razgovaralo i o daljnjem razvoju i perspektivi zemalja jugoistoka Europe koje žele pristupiti Europskoj uniji.
Kazao je da su Austrija i Hrvatska najveći zagovornici pristupanja Europskoj uniji zemalja jugoistoka Europe. Pojasnio je kako je proteklih dana i tjedana bilo moguće vidjeti što se događa kad se Europska unija povuče iz te regije, podsjetivši na zbivanja u Makedoniji.
 
„Cilj nam mora biti razvijanje zajedničke europske realistične pozicije te briga da te zemlje, naši potencijalni partneri unutar Europske unije, dobiju realnu perspektivu i u konačnici doista pristupe Europskoj uniji“, zaključio je Kern.
 
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da je Austrija uvijek bila u krugu europskih država koje su prijateljski i blagonaklono podržavale Hrvatsku u svim bitnim trenutcima njezinog međunarodnog pozicioniranja u proteklih 25 godina.
 
Podsjetio je da Hrvatska i Austrija imaju duboke i tijesne povijesne veze, vrlo bliske gospodarske odnose te snažnu i relevantnu trgovinsku razmjenu. Važnim je ocijenio što više od milijun i 200 tisuća austrijskih turista godišnje posjeti Hrvatsku. 
 
Premijer Plenković kazao je da je s kancelarom Kernom razgovarao i o predstojećim pregovorima o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije te mogućnostima boljeg zajedničkog usuglašavanja stavova uoči sastanaka Europskoga vijeća, kao i o pitanjima vezanim uz migracijsku i izbjegličku krizu. Naglasio je važnost stabilizacije i europske perspektive jugoistoka Europe te potporu u provedbi europskih reformi, osobito Bosni i Hercegovini.
 
„Vjerujem da smo postigli visoki stupanj suglasja u ocjenama o pojedinim međunarodno relevantnim pitanjima, kao i spremnost da politički dijalog koji vodimo na brojnim razinama bude kontinuiran i još više pridonese sadržajnom i bogatom mozaiku naših odnosa“, kazao je Plenković.
 
Dodao je da se ove godine održavaju veliki kulturni festivali koji promoviraju austrijsku kulturu u Hrvatskoj, kao i hrvatsku kulturu i tradiciju u Austriji, što dodatno potvrđuje dobre odnose dviju zemalja.

Foto: Vlada RH / Bundeskanzleramt

Pisane vijesti | Andrej Plenković