Predsjednik Vlade Plenković u Francuskoj na Vijeću OECD-a i radnom doručku s predsjednikom Macronom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetit će Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), sastati se s njezinim glavnim tajnikom Mathiasom Cormannom, a sudjelovat će i na sastanku Vijeća OECD-a, u ponedjeljak, 30. listopada 2023., u Parizu.
 
Tijekom boravka u Parizu predsjednik Vlade sastat će se s predsjednikom Francuske Republike Emmanuelom Macronom, s kojim će imati radni doručak (Elizejska palača).
 
Nakon što je podnijela zahtjev za članstvo 2017. godine, Hrvatska je službeno započela pregovore o pristupanju OECD-u u srpnju 2022., međunarodnoj organizaciji koja okuplja 38 najrazvijenijih država svijeta.
 
Krajem rujna ove godine, glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann u Zagrebu je predstavio Ekonomski pregled Republike Hrvatske. Radi se o periodičnim pregledima zemalja članica OECD-a i odabranih zemalja nečlanica, koji pružaju sveobuhvatnu analizu ekonomskih kretanja, ključnih gospodarskih i strukturnih izazova te preporuka za rješavanje tih izazova.
 
Prije nego što pojedina zemlja postane punopravna članica OECD-a nužno je da budu objavljena najmanje dva Ekonomska pregleda posvećena toj zemlji, a drugi Ekonomski pregled Republike Hrvatske bit će objavljen tijekom 2025. godine.
 
Uz predsjednika Vlade bit će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar financija Marko Primorac.
 
 
Program:
 
7.55     Dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Elizejsku palaču gdje ga dočekuje predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron
 
Foto prigoda dočeka
 
8.00     Radni doručak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona
 
12.10   Dolazak predsjednika Vlade s izaslanstvom u sjedište OECD-a (2 Rue André Pascal)
 
            Foto prigoda dočeka
 
            Foto prigoda upisivanja u Knjigu gostiju
 
12.15   Predsjednik Vlade Andrej Plenković i glavni tajnik OECD-a Mathias Cormman potpisat će Pismo o prihvaćanju članstva Republike Hrvatske u Radnoj skupini Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković uručit će glavnom tajniku Cormmanu Pismo o doprinosu Programu Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj za Ukrajinu u iznosu od 250.000 eura
 
12.30   Radni ručak
 
14.00   Sastanak Vijeća OECD-a u povodu dolaska predsjednika Vlade
 
15.00   Obilazak izložbe Hrvatski nacionalni parkovi (Galerija Konferencijskog centra)

Najave | Andrej Plenković