Predsjednik Vlade Plenković u Splitu: Obrazovanje i budućnost naše djece ne smije biti tema podjela, nego zajedništva

Boraveći u Splitu, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na reformu obrazovanja rekavši da je ona, uz Strategiju znanosti, odgoja i obrazovanja općenito, usvojena u Hrvatskom saboru te da se radi na njezinoj provedbi.

Podsjetio je da je oformljeno Posebno stručno povjerenstvo, u kojem su brojni ugledni stručnjaci iz akademske zajednice, ujedno pripadnici različitih političkih stranaka, koji sudjeluju u izradi Akcijskog plana. Provode se natječaji, vrlo otvoreni i transparentni, na koje se svi mogu javljati.
 
"Reforma ide dalje. Ono što želimo, a što je politika Vlade, jest da naše mlade generacije u obrazovnom sustavu stječu ključna znanja o hrvatskom identitetu, povijesti, jeziku, našoj tradiciji, našoj kulturi", kazao je Plenković.

Naglasio je kako Vlada želi da obrazovanje bude dovoljno široko kako bi mladim generacijama kasnije omogućilo specijalizacije i konkurentnost na tržištu rada u Hrvatskoj, Europi i na globalnoj razini. Dodao je da su kritičko mišljenje, kapaciteti, analiza i sinteza dio onoga što kurikulum i obrazovni ciklus trebaju dati mladim generacijama.

"Obrazovanje i budućnost naše djece ne smije biti tema podjela, nego mora biti tema zajedništva oko koje ćemo se dogovoriti i na kojoj ćemo svi ustrajno zajedno raditi", kazao je Plenković, poručivši da oko toga očekuje široki nacionalni konsenzus.

Na novinarsko pitanje o financiranju Agrokora, predsjednik Vlade odgovorio je kako je ono otvoreno za banke, i ruske, i domaće, i zapadne, kroz aktivnosti izvanredne uprave.
 
"Bitno je naći novu likvidnost, sukladno pregovorima koji traju, po bitno povoljnijim uvjetima i kamatama nego ranije te tako osigurati proces restrukturiranja kompanije u sljedećim godinama", utvrdio je premijer Plenković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković