Predsjednik Vlade Plenković u Zadru uručio ugovore za EU projekte vrijedne 135 milijuna kuna

  • Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/25 svibnja/ZD-9.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je boravio u posjetu Zadru, gdje je sudjelovao na svečanosti uručenja ugovora za EU projekte. Radi se o dodjeli bespovratnih sredstava za četiri razvojna projekta Urbanog područja Zadar u sklopu ITU mehanizma iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Premijer Plenković uručio je gradonačelniku Zadra Branku Dukiću ugovore za projekt „Izgradnja infrastrukture poduzetničke zone Crno - faza I” i za projekt „Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru“.
 
Ravnatelju Međunarodnog Centra za podvodnu arheologiju Mladenu Pešiću uručio je ugovor za projekt "Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru, a rektorici Sveučilišta u Zadru dr.sc. Dijani Vican za projekt „Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće”.
 
Izrazivši zadovoljstvo što je ponovno u Zadru, predsjednik Vlade kazao je da je u mandatu ove Vlade u gradu i Zadarskoj županiji realizirano puno toga u nizu područja.
 
Podsjetivši na funkcionalnu decentralizaciju, premijer Plenković je kazao da su njome dane veće ovlasti županijama, a za primjer je uzeo integriranje Ureda državne uprave u Zadarsku županiju početkom ove godine.
 
Fiskalnom decentralizacijom, naveo je Plenković, županijama, gradovima i općinama dano je više sredstva te im je omogućeno da budu pravi akteri u izradi projekata, njihovom koncipiranju i financiranju.
 
"Isto tako vodili smo intenzivan dijalog ne samo kroz susret sa svim županima, udrugama gradova i općina nego i posjetima svim županijama što je dovelo do jako puno projekata", dodao je Plenković.
 
Za Zadarsku županiju ugovoreno 2,6 milijardi europskih sredstava 
 
Kad je riječ o europskim sredstvima, premijer je istaknuo da je za Zadarsku županiju, od ukupno 2,7 milijardi, ugovoreno 2,6 milijardi.
 
"ITU mehanizam koji na razini Hrvatske ima 345 milijuna eura je za grad Zadar jedan od onih instrumenata koji je pokazao najveći stupanju učinkovitosti", naglasio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade je ocijenio da su s ova četiri projekta koja su danas potpisana pokrivena najbitnija područja.
 
"A to je promet, koji podiže kvalitetu života, zatim obrazovanje, jer Zadar, uz to što je važan trgovinski i turistički, važan je sveučilišni i obrazovni centar u Republici Hrvatskoj. Otišli smo u domenu kulture koja je posebno važna, budući da je Zadar jedan od naših najvažnijih povijesnih gradova i u konačnici poduzetništvo", kazao je.
 
Premijer Plenković naveo je da su ovi ugovori vrijedni 135 milijuna kuna, od čega je 106 milijuna bespovratnih sredstava, izrazivši uvjerenje da će biti poticaj daljnjem razvoju grada Zadra i Zadarske županije.
 
Na kraju, predsjednik Vlade je izvijestio da su, prema podacima Ministarstva rada i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, mjere Vlade za pomoć gospodarskom sektoru koje su dane za plaće u ožujku i travnju iskoristilo 4000 društava u Zadarskoj županiji, u vrijednosti 100 milijuna kuna.
 
Sada smo u pravom trenutku da reaktiviramo ekonomiju do maksimuma

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjednik Vlade Plenković kazao je da europski projekti ne staju te da su oni važna poluga javnih ulaganja u Republici Hrvatskoj.

„Mi ćemo to činiti i dalje, to i je smisao korištenja sredstava“, kazao je premijer i dodao da će Vlada učiniti sve da ta poluga funkcionira da bismo krenuli na put gospodarskog oporavka te da su nova ulaganja izrazito važna.

Istaknuo je i snažnu uloga javnih poduzeća, te pojasnio da je još prije dva mjeseca rečeno, u komunikaciji s njima, da naprave uštede na onim dijelovima poslovanja koji se ne odnose na ulaganja.

„Sve što oni mogu učiniti oko pokretanja ulaganja bit će dodatni zamašnjak gospodarskom oporavku, a tu je i privatna inicijativa. Ovog vikenda imali smo samo jednog zaraženog, to znači da su mjere otpuštanja došle u pravom trenutku i sada možemo gledati i kako ubrzano raditi na oporavku hrvatske ekonomije“, kazao je premijer Plenković i dodao da smo „mi zemlja koja je tako dobro odigrala ovaj prvi dio bitke protiv COVID-a 19, i sada smo u pravom trenutku u situaciji da reaktiviramo ekonomiju do maksimuma“.

Na upit o sredstvima za osobe s invaliditetom, premijer je rekao da ništa što se odnosi na naknade neće biti njima uskraćeno.

Pojasnio je da su to određena sredstva koja se plaćaju ukoliko se ne zaposle osobe s invaliditetom:

„Prema tome, ta teza ne stoji, ona je nekoliko puta otklonjena. U Hrvatskoj postoji više od pola milijuna ljudi koje su osobe s invaliditetom, imali smo poseban program za njih i činimo maksimalan napor, održavamo stalan dijalog i oni jako dobro znaju da ta sredstva njima nisu oduzeta niti će im biti“, zaključio je predsjednik Vlade.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković