Predsjednik Vlade Plenković: Važno je da Hrvatska razvija ideju zajedništva i suradnje u svim područjima Europske unije

  • Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/9 svibnja/DSC_3776.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je na obilježavanju Dana Europe i završnoj proslavi Europskog tjedna mladih u Zagrebu. Tom prigodom poručio je da se danas prisjećamo Deklaracije, čiji je jedan od autora Robert Schuman.

Premijer Plenković podsjetio je da je Deklaracija udarila temelje europskoj suradnji, s glavnim porukama mira i solidarnosti. Ocijenio je važnim da Hrvatska, kao najnovija članica Europske unije, razvija upravo ideju zajedništva, suradnje, mira te izgradnje u gospodarskom, političkom i u svim drugim područjima, kao i da mirovni europski projekt bude snažan unatoč krizi koju je prouzročio referendum u Ujedinjenoj Kraljevini. Naglasio je da su rezultati izbora u drugom krugu u Francuskoj jedna poruka ohrabrenja.
 
„Dobro je da zemlja utemeljiteljica upravo sada šalje poruku jačanja europskog projekta i zato čestitam izabranom predsjedniku Macronu“, rekao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da se danas obilježava i Dan pobjede nad fašizmom. „Treba ga se prisjetiti i čestitati. Na taj način Hrvatska kao odgovorna zemlja demokratskih vrijednosti, s 25 godina međunarodnog priznanja čini važan dio modernoga, demokratskoga svijeta i Europe“, istaknuo je Plenković.
 
Upitan zbog čega nije bio na svečanoj akademiji Saveza antifašista, premijer Plenković je pojasnio da je imao drugih obaveza, ali da je na akademiju poslao izaslanika Jasena Mesića.
 
Što se tiče Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima, Plenković je ponovio da se njime omogućuje Agrokoru da funkcionira na solidan način. Poručio je da je Vlada u kontaktu s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom.
 
„Vodimo računa da proces bude održiv i da se restrukturiranje provede na vrijeme“, dodao je Plenković.
 
Govoreći o svježoj likvidnosti i povjerenju kreditora, premijer je izrazio uvjerenje da će se ona nastaviti, kao i da Vlada želi poslati poruku povjerenja bankama, koje žele pomoći Agrokoru u ovoj osjetljivoj fazi.
 
Predsjednik Vlade smatra da je jučerašnja interpretacija izjave Milijana Brkića predimenzionirana.
 
„Gospodin Pupovac i svih osam zastupnika nacionalnih manjina od prvog dana su dio parlamentarne većine. Bit će uz nas i kad ponovno budu glasovanja u Hrvatskom saboru“, kazao je Plenković.
 
Osvrnuo se i na kaznenu prijavu koju je podigla stranka Slobodna Hrvatska, istaknuvši da je ona je neutemeljena i neosnovana. Podsjetio je i da je rješavanje problema zaostalih mirovina pripadnika HVO-a bilo najavljeno od HZZO-a u travnju.

Govoreći o odluci Italije da od srijede na svojim vanjskim granicama privremeno suspendira schengenski režim, Plenković je podsjetio da su revidirani schengenski zakonik i sustavne kontrole na granicama posljedica terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji.

Uz predsjednika Vlade bili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković