Predsjednik Vlade Plenković: Za međunarodni kredibilitet Hrvatske važno je biti dio najnaprednijih integracija

  • Slika /Vijesti/2017/11 studeni/16 studeni/H20171116014122.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković stigao je u Göteborg gdje će sudjelovati na sastanku na vrhu „Social Summit for Fair Jobs and Growth“.

Tijekom poslijepodneva sastao se s predsjednikom Vlade Kraljevine Švedske Stefanom Löfvenom. Razgovarali su o bilateralnim odnosima, unaprjeđenju gospodarske suradnje, ulozi Hrvata koji žive u Švedskoj, kao svojevrsnog mosta i poveznice gospodarske suradnje te ključnim europskim temama za Hrvatsku i Švedsku. 

„Švedska je poznata kao socijalna zemlja, zemlja koja nastoji ostvariti državu blagostanja“, kazao je predsjednik Vlade Plenković i najavio da će sutra sa socijalnim partnerima na razini institucija i s članovima Europskog vijeća razgovarati o dokumentu koje je pripremljen za ovaj summit, a o čemu su i prije dva dana razgovarali sa sindikatima i poslodavcima u Hrvatskoj.  

"Švedska je zemlja s kojom imamo razgranatu ekonomsku suradnju, u Hrvatskoj je prisutan Ericsson Nikola Tesla, Tele2, Ikea je došla prije nekoliko godina. Oni su zainteresirani da povežu trokut između poslovnog svijeta, akademske zajednice i institucija. To je model koji Švedska želi primijeniti u međunarodnim odnosima. Nadam se da će recentni posjet švedskih gospodarstvenika Hrvatskoj pridonijeti jačanju prije svega gospodarske i znanstvene suradnje, a time i pridonijeti  našem gospodarskom rastu i međusobnoj razmjeni", rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Bilo je riječi i o nabavi borbenih zrakoplova jer je Švedska jedna od zemalja koja je ponudila svoje Gripene Hrvatskoj.

Upitan o današnjem povoljnom zaduživanju u Londonu, predsjednik Vlade Plenković ponovio je da je upravo zbog poruke političke stabilnosti prošli tjedan želio apsolvirati izglasavanje povjerenja u Hrvatskom saboru. 

Dodao je da je iskazano povjerenje omogućilo ministru financija i cijelom izaslanstvu koje je ovog tjedna boravilo u Frankfurtu, Munchenu, Milanu, Amsterdamu i Londonu postizanje najboljih rezultata u refinanciranja duga. 

,,Obveznica s ročnošću do 2030. godine i s kamatom od 2,75%, predstavlja veliki uspjeh, jer smo riješili dio najnepovoljnijih dugova koji sada dolaze na naplatu. To je i potvrda da politička stabilnost nije status quo nego korak naprijed“, kazao je Plenković, dodavši da bi kamata, da smo članica Eurozone, bila vjerojatno 1%.

Važno je da svi akteri u Hrvatskoj razumiju koliko je važno za međunarodni kredibilitet biti dio najnaprednijih integracija jer tada su i kamate jeftinije i za državu, a posljedično i za građane. 

„I stoga je poruka stabilnosti, konsolidiranosti, pouzdanosti i predvidljivosti za mene kao odgovornog predsjednika Vlade Republike Hrvatske jedna od najvažnijih i na tome treba ustrajati“, rekao je predsjednik Vlade Plenković nakon sastanka sa švedskim kolegom Löfvenom.

„U Švedskoj živi gotovo 40.000 Hrvata, mnogi su tu već dugi niz godina“, rekao je predsjednik Vlade Plenković u društvu Velebit, uoči susreta s predstavnicima hrvatskih društava i s hrvatskim iseljenicima u Göteborgu.

„Želim osluhnuti što Vlada, Ured za Hrvate izvan Hrvatske i naša diplomatska predstavništva mogu učiniti da odnos između matične domovine i njih koji žive ovdje bude što kvalitetniji i bolji“, zaključio je.

Foto: Hina

Pisane vijesti