Predsjednik Vlade počeo razgovore s libijskim premijerom

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader počeo je u petak ujutro u Zagrebu, nakon svečanog dočeka ispred Banskih dvora, razgovore s libijskim premijerom Shukrijem M. Ghanemom, a očekuje se da će u središtu razgovora dvojice premijera biti unapređenje bilateralnih odnosa između Hrvatske i Libije.

ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader počeo je u petak ujutro u Zagrebu, nakon svečanog dočeka ispred Banskih dvora, razgovore s libijskim premijerom Shukrijem M. Ghanemom, a očekuje se da će u središtu razgovora dvojice premijera biti unapređenje bilateralnih odnosa između Hrvatske i Libije.

Ghanem, povjerenik Općenarodnog vijeća Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije, prvi je libijski premijer u posjetu Hrvatskoj.

Nakon razgovora u četiri oka Sanadera i Ghanema, bit će održani razgovori dvaju izaslanstava nakon čega će dvojica premijera dati izjave za novinare.

Predsjednik hrvatske Vlade i njegov gost sudjelovat će tijekom dana na Hrvatsko-libijskom poslovnom forumu, gdje će se hrvatski gospodarstvenici susresti s libijskim dužnosnicima i poslovnim ljudima.

Visoki hrvatski dužnosnik koji je posljednji boravio u Libiji bio je predsjednik Stjepan Mesić, koji je tu sjevernoafričku zemlju posjetio u kolovozu 2003. godine, a tijekom višednevnog boravka u toj zemlji nekoliko se puta sastao s libijskim vođom Moamerom Gadafijem, s kojim je dogovorio da Hrvatska Libijcima bude prag Europe, a Libija za Hrvate vrata Afrike.

Libija, zemlja koja se sve više otvara svijetu, prva je izvaneuropska država koja je priznala Hrvatsku - 16. ožujka 1993. godine - a od 2003. godine ima otvoreno rezidentno veleposlanstvo u Zagrebu.

Posjet premijera Ghanema dolazi u vrijeme kada se očekuje realizacija dogovorenih projekata tijekom Mesićeva posjeta Libiji, a s ciljem revitalizacije gospodarske suradnje koja svoje korijene ima još u vremenu pokreta nesvrstanih.



Pisane vijesti